Vijf jaar cel voor ‘uitvaartondernemer’ die weduwe (82) overviel

Het gerechtshof in Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

– Een 36-jarige Edenaar is dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij een 82-jarige vrouw overviel in haar woning in Velp. De vrouw was net weduwe geworden en dacht dat de man, die keurig gekleed voor de deur stond, de uitvaartondernemer was en crematie kwam regelen.

De rechtbank oordeelt dat man uit Ede schuldig is aan de woningoverval ‘waarbij hij het slachtoffer krachtig bij de keel heeft gepakt, haar op de grond heeft geduwd, haar tie-wraps om de pols heeft gebonden en opgesloten heeft in een kantoortje’, zo is te lezen in het vonnis.

Dat het slachtoffer een oudere, kwetsbare vrouw was die enkele dagen voor de overval haar man was verloren, wordt de man zwaar aangerekend door de rechtbank: “Verdachte was op de hoogte van haar kwetsbaarheid. Kennelijk heeft hij zich enkel laten leiden door zijn verlangen naar geld. Dat veroorzaakt gevoelens van onveiligheid en angst.”

Zie ook: ‘Hoe laf kun je zijn?’ Jarenlange celstraf geëist voor overval op bejaarde weduwe

De overval vond op 7 september 2021 plaats aan de Biesdelselaan. De uitspraak valt iets lager uit dan de eis: het Openbaar Ministerie vroeg bij de zitting om zes jaar gevangenisstraf. “Verdachte heeft een 82-jarige vrouw beroofd van een flinke som geld en andere spullen en daarbij op grove wijze geweld gebruikt. Tegen een volstrekt weerloze, bejaarde vrouw. Hoe laf kun je zijn?”, aldus de officier van justitie.