Vanuit Velp klinkt een daverend applaus voor olympiër Niek van der Velden

In de koffietent in Velp wordt geproost op het succes van Niek van der Velden in Beijing. Foto: Omroep Gelderland

– Hij mocht even dromen van een medaille, maar Niek van der Velden uit Arnhem is dinsdagochtend als zesde geëindigd bij het snowboarden op de Olympische Spelen in Beijing. De 21-jarige Van der Velden kwam tijdens zijn derde run in de finale ten val en zag daarmee zijn kansen op eremetaal op de big air vervliegen. Zijn zesde plaats was echter alsnog een ijzersterke prestatie.

In de koffietent in Velp waar de 21-jarige Niek werkt, zitten ze dinsdagochtend in alle vroegte klaar om hun collega in actie te zien. Bij de eerste run zet Van der Velden een score van 83.75 neer, een uitstekende prestatie. “Het ging heel mooi, hij vloog”, zegt werkgever Cas van Rijn complimenteus.

Solliciteren als barista

Van Rijn verwelkomde Van der Velden begin vorig jaar in zijn koffiezaak in Velp. De snowboarder maakte er met zijn team een traditie van om overal de beste koffieplekjes op te zoeken en ontwikkelde zo belangstelling voor koffiemaken. Toen hij geblesseerd raakte en wat meer tijd over had, besloot Van der Velden te solliciteren als barista. “In de zomer staat hij achter de koffiemachine, in de winter vliegt-ie door de lucht”, vat Cas het deze ochtend nog eens bondig samen.

Bekijk hier hoe zijn collega’s de finale op de big air beleefden:

Zie ook: Snowboarder Niek oefent de olympische ringen in zijn koffie

Samen met enkele vaste klanten moedigt hij Niek hartstochtelijk aan. De groep rinkelt steevast met het koffielepeltje in de mok als applaus richting hun olympische vriend. Vanuit Velp zien ze hoe Niek het ook in de tweede run heel goed doet op de big air. De Arnhemmer scoort nu 78,25 punten en staat tijdelijk tweede. Van blijdschap maakt hij daarna een mooie buikschuiver door de sneeuw. Voorzichtig begint het te gonzen in Velp.

Afbeelding
Niek van der Velden tijdens zijn olympische finale. Foto: ANP

‘Hij stáát, hij stáát’

“Fantastisch, ongelooflijk zoals hij vloog”, zegt Cas lovend. “Hij staat nu tweede: echt genieten. Het is belangrijk dat hij blijft staan. Weet je nog dat we dat destijds allemaal riepen, toen Epke Zonderland meedeed aan de Spelen? Hij stáát, hij stáát. Nou, als Niek staat, dan gaat het goed. Daar gaat het bij het snowboarden ook om. Hij maakt nog kans, dat hadden we niet zien aankomen.”

Ook Melissa Peperkamp (17) uit Zelhem nam dinsdag deel aan de olympische finale op het onderdeel big air. Ze eindigde na drie runs op de zesde plaats en overtrof daarmee alle verwachtingen tijdens haar eerste Spelen. “Het had niet beter kunnen gaan”, zei ze na afloop stralend tegen de NOS.

Spanning naar het kookpunt

Als de derde run begint, is de spanning tot een toppunt gekomen. De aanwezigen in de koffiebar rinkelen nog even met de lepeltjes als aanmoediging. Cas van Rijn zegt voorafgaand aan de laatste run dat hij hoopt dat Niek vooral zal genieten, zoals hij al deed tijdens de eerste twee sprongen. Als de Arnhemmer naar beneden gaat, spreekt Cas hem vanuit Velp nog moed in. “Daar gaat-ie. Kom op Niek, je kan het! Gewoon vliegen”. Daarna houden de vrienden hun adem in. Ze zien echter dat Niek bij het landen niet blijft staan. “Oh nee! Ohhhh”, klinkt het, gevolgd door een stilte.

Zesde worden op de Spelen is natuurlijk ongelooflijk knap

Van der Velden blijft zesde in het klassement. Het goud gaat naar de Chinees Yiming Su, het zilver is voor Mons Røisland uit Noorwegen en Maxence Parrot uit Canada legt beslag op het brons. Daarachter volgen de Japanner Hiroaki Kunitake en de Amerikaan Red Gerard, gevolgd door Van der Velden.

“Heel jammer”, zegt een gast in de koffietent. “Ik weet niet wat ik allemaal zag, maar het is echt jammer dat hij valt”, klinkt het teleurgesteld. Ook Nieks werkgever leeft mee. “Zo zonde”, zegt Cas. “Dit gebeurde anderen ook al. Je komt neer en gaat op je bips, net als de anderen al overkwam. Dat levert je puntenaftrek op. Maar zesde worden op de Olympische Spelen is natuurlijk ongelooflijk knap. In september stond hij nog met een blessure en was China héél ver weg. Hij kon niet meer werken, moest alleen maar trainen, trainen, trainen. En nu wordt hij zesde. Ja, hoe mooi kan het zijn?”

Afbeelding
De olympische prestatie van Niek in het melkschuim van een cappuccino Foto: Omroep Gelderland

Door: Erik van Dam