Jelte Kolkman wordt het jongste raadslid van Nederland

Kolkman daagt partijen uit

– Jelte Kolkman is de nummer 2 op de kieslijst van de VVD in Rheden. Ruim een week voor de verkiezingen wordt hij 18 jaar. Kolkman, die nog steeds op school zit, maakt op 16 maart 2022 kans om het jongste raadslid van Nederland te worden.

Kolkman wil zich de komende vier jaar inzetten voor de jongeren in de gemeente. Daarnaast wil hij zich inzetten voor het klimaat en emancipatie. Hij vindt het belangrijk om de verbinding tussen meerdere generaties te zoeken.

Maar wie is Jelte Kolkman eigenlijk? Studio Rheden ging op bezoek bij Jelte in Rheden en legde hem een aantal vragen voor.

Hoe komt het dat je interesse zo groot is in de politiek?

Door corona is er veel veranderd in het leven van mij en mijn leeftijdsgenoten. Sinds het begin van deze heftige periode merkte ik dat mijn interesse in de politiek echt begon te groeien. Ik ging op onderzoek uit naar waarom bepaalde keuzes waren gemaakt en ik zat bij sommige debatten gespannen te kijken.

Deze interesse is denk ik niet gek overigens, vroeger als klein jongetje weet ik ook nog dat ik me altijd druk kon maken over de uitslagen van de verkiezingen. De politiek is de plek waar je het verschil kan maken voor mensen en dit is precies wat mij zo aanspreekt.

Je zit op dit moment in de 6e klas van Het Rhedens in Dieren. Heb je naast je studie nog wel tijd over?

Dit is een hele terechte vraag die ook breder te trekken is. Jongeren hebben momenteel enorm veel last van psychische klachten die ook komen door drukte, iets waar ik me oprecht veel zorgen over maak. Ik ben dan ook heel blij dat er vanuit de VVD goede begeleiding is en het team elkaar goed in de gaten houdt.

Ook heb ik een aantal hele lieve vriendinnen en familie die mij altijd in de gaten houden of ik niet te veel doe. Persoonlijk heb ik genoeg tijd om ook de raad in te gaan, anders had ik me niet verkiesbaar gesteld. Gelukkig is er altijd genoeg ruimte voor school, want school gaat voor. Ik plan zo dat ik genoeg tijd heb om leuke dingen te doen met mijn vrienden!

Je bent bijna 18 jaar, je staat op nummer 2 in de kieslijst, dat betekent dat je straks Raadslid bent. Wat gaat er straks voor jou veranderen?

Buiten dat ik denk dat er een enorm leuke tijd aan gaat komen (zeker met het team wat we in Rheden hebben), weet ik ook zeker dat ik er echt alles aan ga doen om de inwoners zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

De mensen die mij kennen zullen dit denk ik wel bevestigen, zodra ik ergens mee begin wil ik het ook echt heel goed doen. Zo heb ik vorig jaar op school van een kleine maatschappijleer opdracht samen met een vriendin een enorm groot project gemaakt. Ik denk, nee ik weet zeker, dat ik met dat soort energie ook de raad in ga; ik wil het gewoon echt heel goed gaan doen!

Naast je studie werk je ook nog in Pannekoekhuis Strijland, wat doe je daar en blijf je dat doen?

Ik werk ondertussen alweer bijna met veel plezier 4 jaar bij Strijland. Ik sta bij Strijland achter de bar en in de keuken. Daar sta ik samen met één van de drie koks achter een groot fornuis pannenkoeken te bakken voor alle gasten. Mijn doel is om hier wel af en toe te blijven werken, omdat ik eigenlijk voornamelijk mijn collega’s niet kan missen en ik er altijd erg kan lachen.

Wat ga je doen als je het diploma hebt gehaald, wil je verder studeren of heb je andere plannen?

Eerst zou ik lekker vakantie willen vieren eigenlijk, het examenjaar is hard werken. Dit zullen alle mensen die de laatste jaren in hun examenjaar hebben gezeten bevestigen. Maar ik wil heel graag na de vakantie gaan starten met Bestuurskunde met een Economische uitdaging erin, want dit is een onderwerp wat ik heel interessant vind. Waar ik dit precies ga doen weet ik nog niet zeker.

Waar zie jij jezelf over 4 jaar staan en heb je ook al interesse in de landelijke politiek?

Ik hoop achter het spreekgestoelte in het nieuwe gemeentehuis van Rheden. De komende tijd wil ik me gewoon keihard inzetten voor de lokale politiek en dan zie ik later wel verder. Wel heb ik voor later één doel gesteld. Ik wil me gaan inzetten om de gelijke rechten van meiden en vrouwen te bewaken.

Ik wil nog één oproep doen voor de verkiezingen op 16 maart.. Bekend is dat in veel jongeren bij deze verkiezingen niet stemmen. Ik wil de jongeren oproepen, ga wel stemmen! De keuzes die de komende vier jaar lokaal gemaakt worden zijn zo belangrijk voor onze generatie. Het is echt belangrijk dat jullie mening daarin telt!

Zie ook: Jelte Kolkman, de no. 2 op de lijst van de VVD daagt andere politieke partijen uit
Zie ook: In gesprek met VVD: ‘Er moeten zeker 1500 woningen bijkomen’
Zie ook: Wie vertegenwoordigt VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen?