Jurryt wil WK in Qatar voorkomen en biedt duizenden handtekeningen aan

Oranjefans op de 'feestrotonde' in Apeldoorn. Foto: Luciano de Graaf

– Op de dag dat het Nederlands elftal vriendschappelijk in actie komt tegen Duitsland biedt de Dierense sporthistoricus Jurryt van de Vooren een petitie aan om het eerstvolgende eindtoernooi, het WK 2022 in Qatar, te voorkomen.

Qatar is een moslimstaat waar de vrijheid van meningsuiting beperkt is. Van de Vooren hoopt dat de KNVB, die deze week voor de loting van het WK met een delegatie afreist naar het land, zich gaat uitspreken over de verplaatsing van het evenement.

Freek de Jonge

De sporthistoricus biedt de petitie dinsdagochtend aan in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het verzoekschrift wordt in ontvangst genomen door Marianne van Leeuwen, directeur van de KNVB. Van de Vooren heeft zich met andere fanatiekelingen verenigd in het Comité Cancel Qatar.

Zij zijn overigens niet de enigen die de handtekeningenactie geïnitieerd hebben, ook het voetbalblad Panenka en cabaretier Freek de Jonge trekken de kar. Die laatste kwam al eens in actie tegen een WK, dat was in 1978 toen het grootste voetbalevenement ter wereld in Argentinië werd georganiseerd. Met de actie Bloed aan de paal vroeg hij toen aandacht voor de mensenrechten in het Zuid-Amerikaanse land.

6500 doden

Nu gaat het naast de mensenrechten vooral ook over de vele doden die de afgelopen jaren in Qatar juist door de organisatie van het aankomende WK zijn gevallen. “Dat er nu minimaal 6500 doden vallen bij de aanleg van de infrastructuur, dat is nog nooit voorgekomen in de sportgeschiedenis”, zegt Van de Vooren daarover.

Het WK is volgens hem puur een middel om het imago van het land op te krikken. Sportwashing noemt hij het. “We zien nu natuurlijk met de oorlog in Oekraïne op wat voor manier Rusland ook de sport heeft misbruikt voor allerlei doeleinden.” Rusland organiseerde in 2018 nog het WK, legde een Formule 1-circuit aan en organiseerde in 2014 zelfs de Olympische Winterspelen.

We willen niet dat dit WK een succes wordt

sporthistoricus Jurryt van de Vooren

Dat het WK nog verplaatst gaat worden, lijkt een illusie. Van de Vooren erkent: “We hebben tegen de 20.000 handtekeningen opgehaald. Maar zelfs als het er 200.000 waren geweest, hou ik er amper rekening mee dat we vanmiddag huilend Qatar aan de telefoon hebben om te zeggen dat ze zich vergist hebben en dat het nooit had mogen gebeuren.”

Van Gaal: WK in Qatar belachelijk

De petitie is volgens de initiatiefnemer bedoeld om de druk op de ketel te houden. “Je ziet nu voor het eerst ook vanuit de sport zelf geluiden komen”, voegt hij toe. Bondscoach Van Gaal gaf vorige week al aan het WK in Qatar belachelijk te vinden en ook Harry Kane, de aanvoerder van Engeland, sprak zich dit weekend uit.

Die aanhoudende kritiek moet ertoe leiden dat de kandidaatstelling voor de Olympische Spelen in 2036, waar Qatar ook een gooi naar zou willen doen, echt voorkomen gaat worden. “We willen niet dat dit WK een succes wordt, want dan krijgen we deze ellende met de Zomerspelen weer.”