Rheden neemt deze maand al maatregelen tegen eikenprocessierups

Eikenprocessierups Foto: Martin De Jongh
Eikenprocessierups Foto: Martin De Jongh

– De eikenprocessierups is de komende maanden opnieuw in de eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente Rheden neemt verschillende maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Vanaf halverwege april wil Rheden de eikenprocessierups preventief bestrijden. Hierdoor is er later in het jaar minder overlast.

De eikenprocessierups legt haar eitjes aan het begin van de herfst. In het voorjaar komen deze uit. Tijdens de ontwikkeling richting het popstadium in de periode mei tot en met juni ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgt de rups brandharen, die overlast kunnen veroorzaken. Daarna verpoppen ze tot vlinder.

Maatregelen

De aanpak bestaat uit drie maatregelen: preventieve behandeling met een biologisch bestrijdingsmiddel, het opzuigen van nesten op plekken waar deze worden gemeld en natuurlijke bestrijding met vogels en insecten.

Meldingssysteem eikenprocessierups

Inwoners kunnen een boom met eikenprocessierups direct melden, via een digitale kaart op: www.rheden.nl/eikenprocessierups. Op deze kaart kunnen inwoners ook direct zien welke bomen met eikenprocessierups al bekend zijn bij de gemeente.

Het meldingssysteem zorgt voor minder overlastmeldingen, omdat niet elke keer dezelfde boom gemeld wordt. Zo helpt het meldingssysteem de bestrijding van de EPR beter te laten verlopen. Bomen in natuurgebieden en op de landgoederen vallen niet binnen de gemeentegrenzen en staan daarom niet in het meldingssysteem.

Wat kost het?

Het bestrijding van de eikenprocessierups kostte de gemeente Rheden de afgelopen drie jaar 123.000,00 euro. De kosten voor preventieve- en reactieve bestrijding waren in 2021 ongeveer 42.000,00 euro. Hiervoor krijgt de gemeente geen subsidie.