A12 dit weekend dicht om werk aan IJsselbruggen

Verkeer over de (betonnen) IJsselbrug

– Het is veel weggebruikers op de A12 een doorn in het oog: de dichte brug over de IJssel bij knooppunt Velperbroek. Sinds twee jaar mogen ze er niet overheen rijden, maar wordt er ook niet aan gewerkt. Vannacht komt daar verandering en gaat de brug dicht.

Waarom zit de brug ook alweer dicht?

Omdat het alweer twee jaar geleden is dat de brug bij Westervoort op slot ging, frissen we even je geheugen op. De IJsselbruggen bestaan uit een betonnen brug – waar normaal het verkeer richting Arnhem en Utrecht overheen rijdt – en twee stalen bruggen voor het verkeer richting Duitsland. Simpel gezegd zijn deze stalen bruggen uit 1961 oud en toe aan renovatie.

Zie ook: Renovatie IJsselbruggen hard nodig, voorlopig tijdelijke maatregelen

Omdat de werkzaamheden van Rijkswaterstaat op zich laten wachten, worden de bruggen zo veel mogelijk ontzien. Dat betekent onder meer dat je er nog maar met 90 kilometer per uur overheen mag.

Daarnaast zit één van de stalen bruggen, waar het verkeer naar Duitsland overheen rijdt, sinds begin 2020 dicht. In ‘ruil’ daarvoor kunnen weggebruikers gebruikmaken van twee rijstroken over de betonnen brug. Daardoor zijn er nu drie rijstroken beschikbaar richting Arnhem en Utrecht en vier richting de grens.

Wat gaat er nu veranderen?

Wie richting Duitsland rijdt, krijgt te maken met een andere verkeerssituatie. De stalen brug die nu nog open is, gaat namelijk op slot. Voor de buitenste stalen brug geldt het omgekeerde: daar kun je straks na twee jaar weer overheen.

De nieuwe situatie vanaf zondagochtend. – Foto: Rijkswaterstaat

Omdat de wegindeling daarvoor moet worden aangepast, gaat de snelweg richting Duitsland twee nachten dicht. Dat gebeurt in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, tussen de knooppunten Velperbroek en Westervoort. Op zondag om 9.00 uur moet dit werk klaar zijn.

Ondervindt het vakantieverkeer er veel hinder van?

Dat de snelweg uitgerekend komend weekend dichtgaat, is geen toeval. Dan begint namelijk op veel plekken de meivakantie. Vervelend voor vakantiegangers die ’s nachts richting Duitsland willen rijden, maar volgens Rijkswaterstaat is het in vakantietijd een stuk rustiger op de snelweg.

Er komt een omleiding, die voor veertien minuten extra reistijd zorgt. Lokaal verkeer kan omrijden via de brug over de IJssel bij Doesburg of in Westervoort.

Wanneer gaat het echte werk beginnen?

Na de zomer, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De stalen brug die nu op slot gaat, is het eerst aan de beurt. De renovatie bestaat voornamelijk uit laswerkzaamheden aan de onderkant van de brug.

De IJsselbruggen gezien vanuit Arnhem. – Foto: Rijkswaterstaat

Ter voorbereiding wordt er een steiger gebouwd. Ook komt er een bouwplaats onder aan de brug, aan de westkant van de IJssel. Ook worden de voegovergangen vervangen. Dat zijn de schakels tussen de vaste weg en de brug.

Volgens de woordvoerder ondervindt het verkeer geen extra hinder als er straks aan de bruggen gewerkt wordt.

Wanneer is de renovatie klaar?

Volgens de huidige planning zit het werk er in 2024 op. Dan zijn alle bruggen weer open en heeft het verkeer in beide richtingen weer vier rijstroken ter beschikking. De stalen bruggen zijn volgens Rijkswaterstaat dan weer dertig jaar vrij van groot onderhoud. De betonnen brug, inmiddels toch ook alweer veertig jaar oud, is volgens de woordvoerder ‘nog helemaal prima’.