Wolf loopt rond op de Posbank, grote zorgen bij herder om schapen

Op de Posbank loopt een wolf rond. Foto: still video Twitter @Jelle085 / Omroep Gelderland

– Er is een wolf gezien in de buurt van de Posbank, tussen Rozendaal en Velp om precies te zijn. Op een korte video op Twitter is te zien dat het dier liep aan de rand van Velp, niet ver van het voetbalcomplex De Pinkenberg.

Wolvenkenner Glenn Lelieveld uit Renkum van het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging denkt op basis van de beelden dat het een zwervende wolf is. “De roedel die we kennen en die verblijft op de Veluwe is te ver weg. Het vrouwtje werpt jongen en het mannetje blijft dan altijd in de buurt. De Posbank is te ver uit de buurt.”

De tekst gaat onder de video verder.

Schaapherder Cynthia Berendsen van de schaapskudde in Rheden heeft de beelden ook gezien. “Ik vind de wolf een schitterend dier”, reageert Berendsen. “Maar ik ben ook bezorgd om mijn schapen.”

Beelden van de wolf in Velp zijn op Twitter gezet. Ze zijn door iemand anders gemaakt, zegt Jelle085 tegen Omroep Gelderland

Waar de schaapherder zich onder meer zorgen over maakt, is de reactie van de wolf in de korte video. “Ik zie geen blinde paniek bij het dier, de wolf schrikt niet echt, loopt alleen maar weg.” Lelieveld daarover: “Ik zie een wolf die niet echt bekend is met de omgeving.Om zeker te zijn van de herkomst van deze naar alle waarschijnlijkheid rondzwervende wolf is volgens de wolvenkenner dna nodig. Lelieveld acht de kans dat dat lukt uitermate klein. “Een wolf legt dagelijks veertig tot vijftig kilometer af en poept onderweg één of twee keer. Probeer die uitwerpselen maar eens te vinden.”

De wolf is sinds deze maand in bijna heel Nederland opgedoken. Alleen in Zuid-Holland zijn nog geen sporen of beelden van het roofdier gevonden. In veel andere provincies zoals Noord-Holland zijn wel sporen van een wolf gevonden, maar gaat het vermoedelijk om een zwerfwolf, op zoek naar een eigen onderkomen. Alleen in Gelderland en Drenthe hebben wolven echt een territorium uitgekozen.

‘De hond legt het af tegen de wolf’

Dat de wolf op de Posbank rondloopt, staat voor Berendsen al enige tijd vast. De wolf is op klaarlichte dag al eens gezien op de Posbank gezien, evenals bij Beekhuizen, zegt Berendsen. “We zullen op termijn naar een nieuwe vorm van beveiliging moeten.”

De schaapherder kent ervaringen van collega’s die worden geconfronteerd met een roedel wolven. “Die cirkelen de hele dag om je heen en lopen met je mee. Onze honden leggen het af tegen deze dieren.”

Zie ook: Wat moet je doen als je hond een wolf tegenkomt? Yvette legt het uit in een cursus

De schaapskooi in Rheden is al enige tijd beveiligd met stroomdraad en dat is momenteel voldoende. Ze gaat ervan uit dat de wolf al langer in de omgeving is. De wolf is op klaarlichte dag al eens gezien op de Posbank en is ook bij Beekhuizen gezien, zegt Berendsen. “We zullen op termijn naar een nieuwe vorm van beveiliging moeten en hoe moet het dan met de vrijwillige schaapsherders.”

Zie ook: