Liften dagen lang buiten gebruik op treinstation in Dieren

Lift NS Dieren. Foto: Studio Rheden

– Treinreizigers klagen over de liften op het treinstation van Dieren. Sinds 2018 maken reizigers, die moeilijk ter been zijn en vaak een rolstoel gebruiken, graag gebruik van de liften. Op het treinstation in Dieren zijn vier liften, drie van Prorail en één van de gemeente. Maar de liften waren dagen lang buiten gebruik.

Op sociaal media klaagt een inwoner van Dieren: “Net mijn vader, 87 jaar en slecht ter been. Waarom is er geen alternatief voor mensen die slecht ter been zijn? Met een rolstoel kun je helemaal niets.”

NS Reisassistentie’

ProRail meldt daarna: “We werken er hard aan om de problemen met liften op te lossen.” Ondertussen verwijst de NS naar de ‘NS Reisassistentie‘ waar mensen gebruik van kunnen maken. Maar de treinreiziger weet pas dat er reisassistentie nodig is als ze bij de lift aankomen en ontdekken dat de lift niet werkt, dus dat is geen goede oplossing.

Wanneer Prorail verwijst naar de ‘NS Reisassistentie’ zegt de inwoner van Dieren: “Hoe gaat deze assistentie ervoor zorgen dat iemand die geen trap kan lopen bij station Dieren op het eilandperron kan komen? Je moet 6,5 meter omhoog en daarna weer omlaag.”

Vandalisme of storing

Waarom de liften niet werken is niet precies bekend geworden. Vandalisme is regelmatig één van de oorzaken. Het lijkt nu op een technische storing, want de liften hingen op de helft.

Een treinreiziger op het treinstation in Dieren reageert niet blij op de situatie: “De knoppen om de lift te gebruiken werken niet lekker. Brandblussers die daar hangen verdwijnen. En er hangen daar regelmatig jongelui in de garage (P&R) rond die kattenkwaad uithalen. Als je wilt kun je daar uren lang rond hangen, want niemand ziet je daar. Handhavers komen daar nauwelijks. En op het plein mag je ook geen fietsen parkeren. Er staan borden bij dat ze fietsen kunnen verwijderen. Maar dat doen ze bijna nooit, er wordt niet gehandhaafd.”

Oplossing

Na diverse telefoontjes van Studio Rheden met Prorail en de Nederlandse Spoorwegen zijn de liften weer nagekeken. Prorail heeft twee van de drie liften met spoed kunnen repareren.

De derde lift aan de buskant staat al ruim een maand stil en wacht nog steeds op onderdelen.

Rheden

Naast Prorail heeft ook de gemeente Rheden regelmatig te maken met vernielingen en storingen aan de lift in de parkeergarage van het station in Dieren.

Gemeente Rheden: ”De lift bij de parkeergarage was door vernielingen onlangs defect. Voor de reparatie moesten onderdelen besteld worden, waardoor reparatie even op zich liet wachten. De lift bij de parkeergarage is afgelopen dinsdag nog gecontroleerd en werkte toen weer zoals het hoort.”

Maar sinds woensdag werkt de lift in de garage wederom niet, zo melden treinreizigers aan Studio Rheden.

Brug NS Dieren – Foto: Studio Rheden

Camera’s

Op het parkeerdek hangen sinds het begin al diverse camera’s om de situatie in de gaten te houden.

Op vragen van Studio Rheden laat de gemeente Rheden weten dat het de bedoeling is om het aantal camera’s uit te breiden om de veiligheid op het treinstation te verbeteren. Daarvoor in de gemeente al een tijdje in gesprek met een aannemer. Het is de bedoeling dat er ook een camera komt bij de lift in de garage.

Leveringsproblemen met liften

Op dit moment zijn naast de vier liften in Dieren nog meer liften in Nederland langer defect dan gebruikelijk. Door leveringsproblemen van essentiële onderdelen duurt het nu weken tot soms enkele maanden voordat een lift gerepareerd wordt. Spoorwegbeheerder ProRail bevestigt de liftproblemen aan Studio Rheden. Het zorgt daardoor ook voor grote problemen bij mensen met een lichamelijke beperking.