Op zoek naar jong wild: geboortegolf bij herten op Veluwe

Geboortegolf bij edelherten begonnen. Foto: Bas Worm

– Bij de edel- en damherten zijn de eerste jongen van het jaar in het open veld gezien. Aan de zijde van hun moeder verkennen de kalfjes de Veluwse natuur.

Jonge edelherten hebben de eerste maanden na hun geboorte kenmerkende witte stippen op de vacht. Daarna verdwijnen die vlekken en hebben ze net als volwassen edelherten een egaal bruinrode vacht. De damherten op de Veluwe zijn juist opvallend donker van kleur.

Dat de damherten op de Veluwe zo’n donkere vacht hebben is te verklaren door menselijke selectie tijdens de jacht, vertelt Bas Worm van Vereniging Het Edelhert. De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen zien er hierdoor heel anders uit. Die lijken op de bruinrode gevlekte herten die ook in parken en bij veel kinderboerderijen te zien zijn.

Samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink gaat Worm op zoek naar herten op de Veluwe.

Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Verjaardag

Vereniging Het Edelhert viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Sinds de oprichting gaat het veel beter met de edelherten op de Veluwe, vertelt Worm.

In de beginjaren van de vereniging ging het ronduit slecht met de herten in ons land. Gevreesd werd dat de dieren het in het wild niet zouden redden. Inmiddels gaat het zo goed met de populaties edel- en damherten dat op de Veluwe stemmen opgaan om het aantal herten daar te verminderen.

De dieren eten te veel jonge loofboompjes waardoor het bos zich onvoldoende verjongd, stellen zij. En door de slechte bodemkwaliteit is die verjonging sowieso al een probleem. Ook Vereniging Het Edelhert heeft hier een mening over…

Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Dat de populatie op de Veluwe nu gezond is wil niet zeggen dat het werk van vereniging Het Edelhert erop zit. Zo wil de vereniging graag dat het leefgebied van de dieren wordt vergroot.

Als dieren uit verschillende populaties zich voortplanten, leidt dat tot een grotere genetische variatie. Dat is op de lange termijn belangrijk om in de toekomst problemen met bijvoorbeeld inteelt te voorkomen.

Worm is er voorstander van om de Oostvaardersplassen en de natuurgebieden op de Veluwe met elkaar te verbinden…

Luister naar de radiobijdrage (3-3)

Damherten in het bos – Foto: Laurens Tijink

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.