Redden we de wolf of de moeflon? Dit zeggen jullie

Volgens park De Hoge Veluwe heeft de wolf al bijna de helft van alle moeflons daar gedood. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe/Omroep Gelderland

– Lezers reageerden dit weekend massaal op ons artikel over de moeflon en de wolf. Op Facebook ontstond een discussie met honderden opmerkingen. “Het is gewoon een dierentuin.”

Jullie reageerden vooral op de vraag boven het artikel: moeten we de wolf redden of de moeflon? Hieronder volgt een aantal van die antwoorden. Spoiler: een duidelijke ‘winnaar’ wijzen we niet aan.

Vincent poneert een stelling waar tientallen mensen een goedkeurend duimpje voor opsteken: “De wolf heeft hier al geleefd, de moeflon is een exoot.” De moeflon komt van origine voor in rotsachtige gebieden. Het dier is hierheen gehaald voor de jacht. Volgens Nationaal Park De Hoge Veluwe is de moeflon van grote waarde als grazer.

Vindt ook Angela: “De moeflon is het enige dier dat er voor zorgt dat de Veluwe niet helemaal dichtgroeit. Ze zijn hier niet voor niets naar toe gehaald. Ze hebben een taak.”

‘Meer biodiversiteit’

De wolf heeft ook een taak op de Veluwe, vindt Anita. “Waar de wolf verschijnt, komt er meer biodiversiteit, worden alle jonge boompjes niet opgegeten door de herten (die moeten zich steeds weer verplaatsen), waar de wolf is komen de raven ook terug.”

Aaltje kiest voor behoud van de moeflon. “Aangezien het een park betreft en geen natuur, mogen ze van mij de moeflons redden. Toen de wolf hier vroeger rondliep waren er 5 miljoen inwoners en waren er nog geen verharde wegen en auto’s. Momenteel worden er steeds wolven doodgereden. Dus voor zijn eigen bestwil: weg ermee.”

We hoeven niemand te redden. Laat het natuur met rust

Populistische reacties vinden we ook op onze Facebookpagina, zoals die van Eduard: “Wolf weg, moeflon weg, boeren weg, en Nederland vol met beton. Dat is wat Brussel wil, en wat de poppetjes in Den Haag moeten uitvoeren.”

Waarom zou je überhaupt ingrijpen, vraagt Joey zich af: “We hoeven niemand te redden. Laat het natuur met rust.” Vindt ook Henk. “Laat de natuur zijn gang gaan, dat is het verschil tussen natuurbeheer en natuurbehoud.”

‘Veel te mensen op dit kleine stukje aarde’

Kijk ook eens naar jezelf, is de mening van Gerard: “De wolf wordt dan wel gekoesterd door mensen de terug willen naar de oertijd, maar daarin leven we niet meer. We hebben gewoon veel te veel mensen op dit kleine stukje aarde dat Nederland heet.” Zorg voor wat minder mensen hier, stelt hij voor. “De natuur houdt niet op bij onze grenzen, dus die kunnen we ook in onze buurlanden bezoeken.” Rocky op zijn beurt zegt: “Zet een goed hek om de moeflon en klaar. Het is gewoon een dierentuin daar waar iedereen beesten kan kijken.”

Meer reacties lezen of meedoen aan de discussie, ga dan naar onze pagina op Facebook.

En de schapen dan?

Deskundigen twijfelen niet aan cijfers van de parkleiding die beweert dat het aantal moeflons sinds de terugkeer van de wolf is gehalveerd. In de discussie op Facebook worden ook honden opgevoerd; ze bijten schapen dood. Hoe vaak dat gebeurt is onbekend, maar er wordt uitgegaan van duizenden bijtincidenten door honden. Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, mede omdat in tellingen honden en vossen worden samengevoegd.

De Dierenbescherming concludeerde begin dit jaar dat de wolf ‘onnodig in zwaar weer’ verkeert: “Jaarlijks worden enkele tientallen doodgebeten schapen gemeld. Vervelend voor de boer en het schaap in kwestie, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat vooral rondtrekkende wolven zich vergrijpen aan schapen, en dat deze dieren maar 1 procent van hun dieet behelzen. Een probleem dat wordt opgelost wanneer de wolf zich definitief vestigt en daarna liever uit de buurt van ‘mensengebieden’ blijft. Ook krijgt de veehouder – mocht het toch misgaan – altijd een vergoeding voor door wolven doodgebeten schapen.”

Zie ook: