Afsluiting Posbank valt miljoenen euro’s duurder uit

Afsluiting Posbank valt fors duurder uit. Foto: Studio Rheden

– De afsluiting van natuurgebied de Posbank bij Rheden valt fors duurder uit. De afsluiting maakt deel uit van het masterplan Veluwezoom. Dat was begroot op ongeveer 6 miljoen euro, maar gaat nu 14,3 miljoen euro kosten. En dat bedrag kan nog oplopen als verwachte subsidies tegenvallen en de bouwkosten verder oplopen, melden burgemeester en wethouders van Rheden in een nota aan de gemeenteraad.

Er wordt al jaren gesproken over maatregelen om de toeristische druk op de Posbank te verminderen. Veel toeristen uit binnen- en buitenland rijden een rondje door het natuurgebied. Dat is straks tijdens weekenden en op feestdagen tussen 1 april en 30 oktober niet meer mogelijk. Een aantal parkeerplaatsen wordt afgesloten en er komt onder meer een toegangssysteem om het verkeer bij te grote drukte te reguleren. Natuurmonumenten gaat daarnaast het bezoekerscentrum aan de voet van de Posbank renoveren. In 2025 moet alles klaar zijn.

Aannemers duurder geworden

Dat de kosten zo sterk zijn toegenomen komt volgens B en W door de inflatie en door sterk gestegen bouwkosten omdat aannemers veel duurder zijn geworden. Terreinbeheerder Natuurmonumenten moet met 8,5 miljoen euro het grootste deel van het bedrag betalen. Rheden moet ruim 5,4 miljoen euro neerleggen en het resterende bedrag komt voor rekening van de gemeente Rozendaal.

De gemeenteraad van Rheden bespreekt de nota dinsdagavond. Er ligt ook nog een motie om de Posbank in de vakantiemaanden juli en augustus helemaal af te sluiten en de rest van het jaar tijdens alle weekenden.

Zie ook: