Rheden zet nieuw wapen in tegen de eikenprocessierups

Predatoren kasten. Foto: Rheden

– De gemeente Rheden gaat als proef vier predatoren kasten plaatsen aan de Bockhorstweg in Spankeren. Dit wordt gedaan om de eikenprocessierups te bestrijden die ook deze zomer weer terug is. De brandharen van de rups kunnen namelijk klachten geven als ze op de huid of in de ogen komen.

In de predatoren kasten leggen de bestrijders nesten van de eikenprocessierups. De kasten, ook wel vlinderfilterkasten genoemd, bevatten openingen die zo klein zijn dat de eikenprocessievlinder er niet uit kan, maar natuurlijke vijanden zoals de kleine poppenrover, gaasvliegen en sluipwespen wel. Hierdoor wordt op den duur het aantal biologische vijanden verhoogd en hoeven bestrijders zelf minder in te grijpen.

Ook zijn op vijf locaties feromoonvallen opgehangen. De feromoonval gebruiken bestrijders voor het waarnemen, tellen en identificeren van de mannelijke eikenprocessievlinders. Zo kunnen ze beter voorspellen hoeveel rupsen er volgend jaar zijn zodat bestrijders in Rheden de preventieve bestrijding hier op af kunnen stemmen. De val werkt heel simpel; in de val zit een vrouwelijke lokstof (feromoon) waar de mannelijke eikenprocessievlinders op af komen.

Zie ook: