Het definitieve ontwerp voor het gemeentehuis is klaar

Gemeentehuis. Foto: Rheden

– Het nieuwe gemeentehuis is weer een stap dichterbij de oplevering. Het definitieve ontwerp is rond. Dat betekent dat het ontwerp klaar is om gebouwd te worden. Het gemeentehuis komt in De Steeg op dezelfde plek waar het oude gemeentehuis stond.

Het ontwerpproces van het nieuwe gemeentehuis kent verschillende fasen: Visie uit architectenselectie, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en het technisch ontwerp.

Bij elke stap betrekt de gemeente de gebruikers en wordt een doorrekening van het ontwerp gemaakt. Deze keer het definitieve ontwerp en het technische ontwerp waardoor de definitieve invulling duidelijk in beeld komt.

Gemeentehuis – Foto: Rheden

De totstandkoming van het definitieve ontwerp

Tijdens de laatste ontwerpfase is samen met gebruikers/ betrokkenen gekeken naar zaken als dienstverlening en veiligheid, werkplekken, inrichting en uitstraling. Ook op het gebied van werkplekken zijn keuzes gemaakt. Zo zijn er verschillende typen vergaderzalen, prikkelarme en stilteruimtes.

Ook zijn de luchtzuivere installaties beide in de kelder geplaatst, in plaats van op het dak. Dat geeft meer ruimte voor de zonnepanelen en het is mooier voor het zicht. Het gebruik van kleuren en materialen is ook in het definitieve ontwerp verder uitgewerkt. De inspiratie hiervan komt volgens de gemeente uit onze mooie omgeving. Ook worden er veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en wol in de inrichting en aankleding.

Wethouder Dorus Klomberg: ”Het definitieve ontwerp is een mijlpaal in het proces. Het is belangrijk dat we deze mijlpaal bereikt hebben, want vanuit hier kunnen we weer verder met de puntjes op die i. Wij zijn ontzettend blij met het resultaat en we kijken natuurlijk uit naar het moment dat dit definitieve ontwerp gerealiseerd is.”

Gemeentehuis – Foto: Rheden

Hoe nu verder?

Het ontwerp wordt verder uitgewerkt tot een bestek in de technische ontwerpfase. Het gaat hier over de details. Stroompunten, warmte en koeling en materialen worden belangrijk. De gemeente Rheden verwacht eind 2022 te starten met de bouw van het nieuwe gemeentehuis.