De heide op de Posbank begint te bloeien: is dit te vroeg?

Schapen op de hei. Foto: Studio Rheden

– Voorzichtig kleurt de heide ook op de Posbank en Rozendaal in Rheden weer paars. De eerste mooie plaatjes verschijnen op social media en boswachters zien op sommige plekken al uitbundig paarse struiken. Maar is dit niet wat vroeg?

Imke Boerma van Staatsbosbeheer bevestigt tegen Omroep Gelderland de vroege tekenen van bloeiende heide in de Gelderse natuurgebieden. “Ik heb afgelopen week verschillende boswachters gesproken die dit hebben gezien.”

Al jaren vroeg

Dat de heide al vroeg begint te bloeien is een trend die de boswachters volgens Boerma al een paar jaar waarnemen. “Afgezien van het jaar dat het zo warm en droog was dat de heide helemaal niet goed tot bloei kwam, is het al een aantal jaren zo dat de heide vroeg bloeit. In ieder geval eerder dan eind augustus.”

Of het voorspelde warme weer van komende week nog van negatieve invloed zal zijn op de heide, vindt hij lastig te voorspellen. “Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Heideplanten zijn sterk en als ze niet zo diep geworteld zijn, kunnen ze bij regenval voldoende vocht vinden. Sommige bomen hebben het hier bijvoorbeeld lastiger mee.”

Nog geen paarse Posbank

De Posbank kleurt volgens Marjolein Koek van Natuurmonumenten nu nog niet compleet paars. “Wij hebben nog geen geluiden gehoord dat de heide al in bloei zou staan, dan moet je nog echt een paar weken wachten.”

Toch bloeit in een ander natuurgebied van Natuurmonumenten, Planken Wambuis, de eerste heide. Koek: “Het kan best zijn dat mensen de eerste bloemen al zien, maar het is volgens mij nog echt te vroeg om te spreken van paarse hei. Ik heb niet het idee dat het anders is dan normaal.”

Last van de droogte

De vraag is of de heidevelden dit jaar wel weer volledig paars zullen kleuren, als nu de eerste planten gaan bloeien en de droogte aanhoudt. Koek: “Daar moeten we nog even geduld voor hebben, dat weet je met een week of twee, drie. Dat hangt van zoveel dingen af, valt er nog regelmatig een goede regenbui bijvoorbeeld, hoe warm wordt het? Dat zal op de langere termijn moeten blijken.”