Officieel watertekort door droogte, dit kun je doen om water te besparen

Wees zuinig met water. Foto:  Vien Hoang via Pixabay

– Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort, zo kondigt de regering deze woensdag aan. Het schaarse water zal volgens wettelijke afspraken worden verdeeld, zodat dijken, veengebieden en zeer kwetsbare natuur zo lang mogelijk worden voorzien van water. In de komende weken volgen mogelijk meer maatregelen.

De drinkwatervoorziening komt niet in gevaar volgens de regering. Wel vraagt minister Harbers alle Nederlanders om ‘goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of hun opblaaszwembadje helemaal moeten vullen’.

Door de aanhoudende droogte waren in Gelderland al verschillende maatregelen van kracht. Zo geldt in delen van onze provincie een sproeiverbod voor de landbouw. Ook mogen schepen elkaar niet inhalen op delen van de Gelderse IJssel. De vaargeul is hier smal geworden door de lage waterstand.

Wat kun je zelf doen om water te besparen?

  • Met een minuut minder lang douchen bespaar je zo’n tien liter water per keer.
  • Als je een bad in de tuin hebt, doe er iets overheen en zorg zelf voor de zuivering, zodat je niet elke dag dat bad op z’n kop zet en de volgende dag opnieuw moet vullen. Denk er ook aan je voeten af te spoelen voor je in het bad gaat. Dan wordt het water niet vuil. Zet het bad niet onder een boom, want dan vallen er blaadjes in.
  • Regenwater opvangen in een regenton en dat gebruiken voor het sproeien van je tuin. Sproei alleen als het echt nodig is, voor 7.00 en na 22.00 uur. Doe dat hooguit een keer in de week.
  • Je auto niet wassen met de tuinslang, maar met een emmer of gieter.
  • Doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, je kunt een beker water gebruiken om na het poetsen te spoelen.
  • Je kinderen samen in bad of onder de douche doen, dat vinden ze gezellig.
  • Zorg dat je vaatwasser vol is voor je hem aanzet en gebruik een economisch programma.

Lees hier alles over de droogte in Gelderland