Boeren hangen ook omgekeerde vlaggen in Dieren en Spankeren

Vlaggen van boeren. Foto: Studio Rheden

– Boeren hebben ook in de gemeente Rheden omgekeerde vlaggen opgehangen. Dit deden ze onder andere op de Zutphensestraatweg tussen Dieren en Spankeren. De vlaggen worden niet verwijderd volgens de provincie Gelderland, beheerder van de weg.

Volgens boer Hans Nieuwenburg uit Spankeren is de politie vooraf gewaarschuwd. De politie heeft het bekeken en de boeren gewezen op de veiligheidsaspecten en -risico’s. Het ophangen van de vlaggen zou veilig zijn gebeurd. En de provincie gedoogt de actie en ziet het als een “demonstratieve uiting”. Daarom onderneemt de politie geen actie.

Vlaggen van boeren – Foto: Studio Rheden

Gemeente Rheden

Maar er hangen ook vlaggen op de grond van de gemeente Rheden, onder andere op de Bockhorstweg. De gemeente Rheden is hier niet blij mee.

“Wij begrijpen dat de boeren zichtbaar willen zijn in hun protesten. Maar wij vinden de omgekeerd hangende vlaggen niet erg respectvol omdat het een symbool is van onze nationale staat. Op publieke plekken zullen we, indien daar aanleiding toe bestaat zoals onveiligheid, deze laten verwijderen.”

Inwoners geschrokken

Maar niet iedereen is blij met de actie van de boeren. Steeds minder mensen steunen de boeren met de harde en gevaarlijke acties van de afgelopen weken. Maar Henk de Jong deelt zijn mening graag en zette deze op papier.

Hij is inwoner van Ellecom en hij schrok zich rot van de omgekeerde vlaggen. En helemaal toen hij erachter kwam dat deze actie was aangekondigd en toegestaan want de politie was bij deze demonstratieve uiting in Dieren en Spankeren aanwezig.

Henk de Jong: “Van een paar dingen blijf je van af, hoe boos je ook bent: je gaat niet tijdens het volkslied de polonaise dansen en de Nederlandse vlag is een symbool van verbinding voor alle Nederlanders. Die hang je niet ondersteboven langs de openbare weg. Ook niet in je tuin of aan de gevel van je huis, trouwens. Onze vlag omdraaien en tot een protestvlag verklaren is niet creatief. Het is vooral een provocatie van iedereen die het goede voorheeft met ons land, dus ook met boeren. Mijn oproep aan de boeren: haal die vlaggen weg. Verzin iets beters.“

De jong denkt er over zelf ook vlaggen erbij te hangen.

“Dat is nu toegestaan, begrijp ik. Wel op de juiste manier natuurlijk. Ik kan ook samen met de boeren de vlaggen weer recht hangen en er boerenvlaggen bij hangen. Ik wacht tot 25 augustus, dat is de verjaardag van mijn, inmiddels overleden vader. Dan hang ik zelf vlaggen aan de lantarenpalen op de Zutphensestraatweg. Groter en op de juiste manier. Ik kom alleen, op de fiets, met een ladder en ik ben niet gewapend.”

Vlaggen van boeren – Foto: Studio Rheden