Nog steeds onduidelijkheid over vertrek VVD-fractievoorzitter Hopmans

Yola Hopmans. Foto: VVD Rheden

– Yola Hopmans, fractievoorzitter van de VVD, maakte kort voor het zomerreces bekend dat ze stopt met haar raadswerk. Hopmans zit sinds 2014 in de gemeenteraad van Rheden. Een ‘onveilige werksituatie’ binnen de Rhedense gemeenteraad zou doorslaggevend zijn geweest. Maar waardoor dit gevoel van onveiligheid is ontstaan, is nog steeds niet bekend.

Over een onveilige werksituatie zegt burgemeester Carol van Eert, voorzitter van de raad, dat “zowel het college als de raadsleden zich niet hierin herkennen.” Hij vindt het argument van vertrek van Hopmans een “persoonlijke beleving. Dat respecteer ik en dat geldt ook voor alle raads- en collegeleden.”

Van Eert heeft ook met de raad en het college over de onveilige werksituatie gesproken, maar hij concludeert: “Wij herkennen ons er niet in.” Er zullen volgens de burgemeester dan ook geen maatregelen komen om dit in de toekomst te voorkomen.

Ook de fractie van de VVD zag het besluit van haar fractievoorzitter niet aankomen. De fractie ervaart ook geen onveilige werksituatie. “Maar dat wil niet zeggen dat we het gevoel van mevrouw Hopmans niet ten zeerste betreuren.”

Onderste steen boven

Een afwijkende reactie komt vanuit Groenlinks. Raadslid Marc van Heijgen geeft in De Gelderlander aan graag opheldering te willen van Hopmans ”Als je zegt dat een onveilige werksituatie de doorslag gaf om op te stappen, gaan bij mij de alarmbellen af”.

Wie volgt het raadslid op?

In de raadsvergadering van 27 september neemt Hopmans afscheid. Wie haar opvolgt is nog niet bekend. De VVD wil daar nog niet op reageren. “Op de raadsvergadering in september zullen wij ons nieuwe raadslid bekend maken”, zo vertelt Martinique Visser, plaatsvervangend fractievoorzitter VVD-Rheden tegenover Studio Rheden. De eerst volgende op de VVD kandidatenlijst is oud raadslid Sjir Hanssen uit Ellecom hij stond op de vijfde plaats.

Nederlandse slavernij-verleden

Mogelijk heeft het vertrek ook te maken heeft met de ophef over Hopmans uitspraken over het Nederlandse slavernij-verleden. In de Volkskrant gaf zij onder meer aan dat we ‘niet moeten vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht’. De Rhedense VVD-fractie nam vervolgens openlijk afstand van de uitspraken van Hopmans, die daarvoor excuses maakte.