Dierentehuis hoopvol over voortbestaan, maar ‘wat gaat het langzaam’

Een kat in het dierentehuis in Velp. Foto: Omroep Gelderland

– Er lijkt hoop te gloren aan de horizon voor het Dierentehuis Arnhem en omstreken. Het dierentehuis – dat al jaren in bouwvallige staat verkeerd – wil een bedrag van 4,4 miljoen euro lenen, maar daarvoor moet de gemeente Arnhem garant staan. Het lijkt er nu op dat er nog deze maand een garantstelling komt voor dat benodigde bedrag, zegt bestuurslid Jan Hendrik Klein Molekamp van het dierentehuis.

De garantstelling voor de 4,4 miljoen euro is volgens Klein Molekamp de volgende stap richting de broodnodige nieuwbouw. Maar van het stroperige proces en de ‘bureaucratische rompslomp’ wat daaraan voorafging wordt de dierentehuisbestuurder ‘niet vrolijk’.

“Dan was het weer dit en dan weer dat”, ervaarde Klein Molekamp, die zelf onder meer lid was van de Tweede Kamer en burgemeester van Rozendaal. Met al zijn ervaring meent hij te kunnen zeggen dat dit toch echt wel een stuk sneller had gekund. “Op alle fronten denk ik: wat gaat het langzaam.”

‘Bureaucratie kost geld’

Bovendien was het dan goedkoper geweest, constateert Klein Molekamp. Naast de ambtelijke en bestuurlijke capaciteit die alle vertraging heeft gekost, blijven de bouwkosten en rente ook maar verder stijgen, ziet hij. “Bureaucratie kost geld.”

Eerder stelde Klein Molekamp het ultimatum dat als de garantstelling voor 1 oktober niet zou zijn geregeld, het dierentehuis begin 2023 de deuren dicht zou gooien. En eigenlijk vindt hij het nog steeds niet verantwoord om langer door te gaan in het pand vol met lekkages, scheuren in de muren en slechte isolatie. “Er moet wel perspectief zijn, dat dit dan ook echt de laatste winter is”, doet Klein Molekamp daarin toch water bij de wijn.

‘Dan is er geen tehuis meer’

En dat perspectief ziet hij op dit moment wel. Verantwoordelijk wethouder Marco van der Wel heeft volgens hem gezegd dat hij het voorstel met een positief advies richting het college zal brengen. En mocht dat toch negatief uitpakken? “Dan is er geen dierentehuis meer”, is Klein Molekamp duidelijk over het tehuis, dat nu zwerfdieren uit negen gemeenten opvangt. “Maar dat kan ik me van een wethouder van de Partij voor de Dieren niet voorstellen.”

Er zijn volgens Klein Molekamp nog een paar details in de voorwaarden waar hij met de gemeente uit moet komen. Daar wil hij inhoudelijk niet te veel over kwijt, maar hij verwacht niet dat die een struikelblok gaan vormen. Als de garantstelling binnen is, moet de bestuurder nog langs de bank en aannemers om het plan verder rond te maken. Dan zal ook blijken of de geraamde 4,4 miljoen euro nog altijd realistisch is. Zijn doelstelling is nog altijd om begin 2023 de eerste schop in de grond te zetten. “Maar ik juich niet voor het zover is.”

Een jaar kamperen

Het nieuwe tehuis moet op de plek van de huidige locatie in Velp komen, die eerst wordt afgebroken. In de tussentijd zal er voor de dieren onderdak gevonden moeten worden in ‘noodvoorzieningen’. “Dan kampeer je dus in feite een jaar. Daar word je ook niet vrolijk van”, blikt Klein Molekamp vooruit.

Wat nu precies de reden is dat het allemaal zo lang heeft moeten duren? “Dat moet je aan de gemeente Arnhem vragen”, kaatst Klein Molekamp de bal terug. Die houdt desgevraagd de lippen stijf op elkaar.

Zie ook: Lekkages, scheuren en slechte isolatie: sluiting dreigt voor dierenopvang