Extra geld voor bibliotheken in gemeente Rheden

Bibliotheek. Foto: Martin Slijper

– Het kabinet heeft onlangs besloten extra geld te steken in bibliotheken. In 2023 is dat 29,7 miljoen euro en dat loopt op tot een structureel bedrag van 58,7 miljoen vanaf 2025. En dat is ook goed nieuws voor de gemeente Rheden en Rozendaal.

Verantwoordelijk staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) vindt dat openbare bibliotheken al te lang “geen aandacht hebben gekregen.” Bibliotheken nemen steeds meer taken op zich en dat kost allemaal veel geld.

Directeur Doeko Pinxt van Bibliotheek Veluwezoom was blij om te horen dat er meer geld komt. Maar op dit moment is het nog onduidelijk hoeveel extra geld de gemeente Rheden krijgt.

Bibliotheek – Foto: Martin Slijper

Doeko Pinxt: “Er is de afgelopen 10-12 jaar echt heel veel bezuinigd op de bibliotheken. Mijn prioriteit zou in eerste instantie zijn de huidige bibliotheken die we hebben weer op volle kracht te krijgen. Ondanks de bezuinigingen zijn bibliotheken steeds meer activiteiten gaan doen, ze hebben steeds meer functies gekregen. Als we geld krijgen, is het eerste wat ik denk; wat hebben we en hoe kunnen we dat versterken?

We hebben in Rheden een jeugd bibliotheek in een school op de Europalaan. Die is nu twee middagen open, het zou mooi zijn als we daar bijvoorbeeld weer wat ruimere openingstijden krijgen.

Maar ook de laaggeletterdheid is nog steeds aan het stijgen. Dat is ook een belangrijke taak van ons om te zorgen dat meer mensen leren lezen en schrijven.”

Geld

Hoeveel geld Rheden en Rozendaal uiteindelijk krijgen zal waarschijnlijk rond de 3 euro per inwoner zijn, wat neer komt op 135000,– euro. Verantwoordelijk staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil het geld inzetten voor zowel bibliotheekgebouwen als voor online uitingen van bibliotheken. Uslu komt binnenkort met de uitwerking van dit kabinetsplan.

Bibliotheek Velp – Foto: Martin Slijper