Onbewaakte overgang moet zo snel mogelijk dicht na ongeval

Voorbeeld van een onbewaakte spoorwegovergang. Foto: ANP

– De gemeente Rheden en ProRail willen dat de onbewaakte spoorwegovergang bij de Lentsesteeg in Rheden zo snel mogelijk dichtgaat. Dat zeggen woordvoerders donderdag.

Op de overgang ontsnapte een jongetje maandag ternauwernood aan een treinaanrijding. Zijn remmen deden het niet en hij wist nog net op tijd van zijn fiets te springen, voordat hij door een aankomende trein zou worden geschept. De jongen bleef ongedeerd, zijn fiets was kapot.

Versnelde afsluiting

“Dit is voor het college aanleiding om versneld tot afsluiting over te gaan”, stelt woordvoerder Rick Land van de gemeente Rheden. “Er wordt nu in de organisatie gekeken wat daarvoor nodig is.”

“Maar er spelen ook andere belangen dan alleen de veiligheid op het spoor. Soms heb je te maken met agrariërs met aan weerszijden percelen. Of er zijn fiets- en wandelroutes”, geeft Land aan. “Maar dit is zeker een aanleiding om een eind te maken aan de onveilige situatie.”

ProRail is al langer bezig om alle onbewaakte spoorwegovergangen aan te pakken. Doelstelling is om nog dit jaar alle Niet Actief Bewaakte Overgangen (NABO) aan te pakken.

‘Op zelfde lijn als gemeente’

“We zitten op dezelfde lijn als de gemeente. We voeren gesprekken over de termijn”, vertelt woordvoerster Jacqueline Toonen van ProRail over de plannen om de overgang te sluiten. “Wat ons betreft gebeurt dat zo spoedig mogelijk.”

Er zijn plannen om een tunnel aan te leggen op de plek waar nu de onbewaakte overgang aan de Lentsesteeg is. “De gemeente Rheden is verantwoordelijk voor het opstarten en afronden van de bestemmingsplanprocedures. Daarna gaat Pro Rail de aanbesteding opstarten. Medio 2024 hopen we een aannemer gecontracteerd te hebben. Dan moet de tunnel in de loop van 2025 gerealiseerd worden.” Wanneer de overgang dicht zit, kunnen beide instanties nog niet aangeven.