Burgerhulpverleners zijn van levensbelang: ‘Reanimatie moet binnen zes minuten starten’

30 procent van de burgerhulpverleners volgt geen opfriscursus reanimatie. Foto: Omroep Gelderland

– Reanimatie bestaat uit heel simpele handelingen die iedereen kan leren. Door heel Nederland zijn er vele duizenden mensen die het gediplomeerd kunnen, maar een opfriscursus is wel ieder jaar nodig. En dat kan voor problemen zorgen in onze provincie.

In Nederland is er een netwerk van burgerhulpverleners (BHV’ers) die bij een hartstilstand kunnen worden opgeroepen: het netwerk van HartslagNu. Als 112 wordt gebeld vanwege een hartstilstand, krijgen vrijwilligers in de omgeving een berichtje met de locatie waar ze naar toe moeten om een AED op te halen én waar het slachtoffer zich bevindt.

Zesminutenzones

Om de overlevingskans zo groot mogelijk te houden, is het van belang dat de reanimatie binnen zes minuten opgestart wordt. Cardioloog Marc Brouwer van het Radboudumc geeft het voorbeeld van de Deense voetballer Christian Eriksen, die op het veld een hartstilstand kreeg. ‘Als je heel snel wordt geholpen, kun je later ook weer voetballen’ zegt Brouwer. Brouwer vervolgt: ‘Omdat we zo goed ons best hebben gedaan, hebben we ervoor gezorgd dat bijna in heel Nederland het mogelijk is om met die app binnen zes minuten hulp te krijgen.”

Hiervoor moet het netwerk van burgerhulpverleners wel groot zijn, zodat er altijd iemand snel in de buurt kan zijn. Binnen twee jaar een herhalingscursus doen is daarbij heel belangrijk om burgerhulpverlener te kunnen blijven.

In heel Nederland zijn er zo’n 270.000 burgerhulpverleners die opgeroepen kunnen worden om te helpen bij een reanimatie. Maar zij moeten wel elk jaar een opfriscursus volgen om actief te kunnen blijven. En daarom is in Gelderland momenteel 30 procent van de vrijwilligers niet oproepbaar.

Feiten en cijfers:

Slachtoffers

 • Elk jaar krijgen in Nederland circa 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis
 • De gemiddelde leeftijd is 67 jaar, 70 procent is man
 • 50 procent heeft nog nooit eerder hartklachten gehad

Reanimaties

 • Er zijn in Nederland 8.000 reanimaties per jaar
 • In meer dan 75 procent start een omstander de reanimatie
 • In meer dan 50 procent sluit een omstander een AED aan voor de komst van de ambulance

Plaats van reanimatie

 • 70 procent in of rond huis
 • 14 procent op straat
 • 11 procent in een openbaar gebouw
 • 5 procent in een sport- of ontspanningsgelegenheid

Overlevingskansen

 • 23 procent procent van de mensen die gereanimeerd worden, blijft in leven
 • in de jaren negentig was dit nog maar 9 procent
 • Ongeveer de helft (49 procent) van alle hartstilstanden is schokbaar met een defibrillator (AED).

6 minuten

 • Als je binnen zes minuten een AED gebruikt, is de overlevingskans tussen de 50 en 70 procent
 • Elke minuut later neemt de overlevingskans met 10 procent af
 • De gemiddelde aanrijdtijd van een ambulance is acht tot tien minuten
 • Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller ter plaatse dan de ambulance
 • 90 procent van de mensen die de reanimatie overleeft, komt in redelijk tot goede neurologische conditie uit het ziekenhuis.