Stichting Red Heuven in Rheden weer naar de rechter

Schietbergseweg Rheden. Foto: Martin Slijper

– Het lijkt stil rondom het Masterplan Veluwezoom en rondom Stichting Red Heuven en de Posbank, maar schijn bedriegt volgens stichting Red Heuven uit Rheden. Achter de schermen is Red Heuven druk bezig om de belangen van de natuur en van de omwonenden aan Arnhemsestraatweg en Schietbergseweg zo goed mogelijk te behartigen.

Red Heuven: “We gaan in beroep tegen de vergunning inzake Wet Natuurbescherming voor Natuurmonumenten voor parkeren in het droogdal.”

De Stichting wil niet dat de “overloop”-parkeerplaats bij het bezoekerscentrum elk weekend gebruikt kan worden. Die meer dan extra 300 parkeerplaatsen geven te veel verkeer en te veel druk op de natuur.

Vanaf december 2023 wordt waarschijnlijk de Beekhuizenseweg in Velp in de weekenden afgesloten voor doorgaand verkeer. Dat betekent nog meer verkeer op de Arnhemsestraatweg en Schietbergseweg in Rheden. Want dat worden dan de enige toegangswegen naar uitkijk de Posbank.

Naar de rechter

Natuurmonumenten had een aanvraag gedaan voor een vergunning en in eerste instantie toegewezen gekregen. De stichting heeft daarop haar zienswijze ingediend en die heeft deels gelijk gekregen. Daarna heeft de provincie toch een andere grondslag gevonden (interne saldering met bemesting van het droogdal in het jaar 2000….) om de vergunning aan Natuurmonumenten te verlenen. Volgens Red Heuven rammelt dat aan alle kanten. Daarom gaat de stichting in beroep bij de rechter tegen het besluit van de provincie.

De parkeerweide mag overigens volgens deze nieuwe regels pas open om 14.00 en voor maximaal 300 auto’s per dag.

Red Heuven: “Dit lijkt ons niet te handhaven want hoe gaat Natuurmonumenten het beperken tot 300 auto’s? 300 toegangstickets uitdelen en de rest van de auto’s weigeren? En wat doen ze met vrijgekomen plaatsen? Hopelijk dat Natuurmonumenten de parkeerweide niet open stelt tot aan de rechterlijke uitspraak. Dat scheelt duizenden autobewegingen per weekend en veel uitstoot.”

Parkeerplaats Posbank – Foto: Martin Slijper