Hert raakt verstrikt en sterft door draad zonder stroom

Het hert lag al een paar dagen op de plek van overlijden. Foto: Paul Jansen

– Een damhert is gister dood gevonden in het Nationaal Park Veluwezoom. Het hert had een nylon schrikdraad om zijn nek. Boswachter Paul Jansen vond het dier. “Het dier heeft duidelijk een lange lijdensweg gehad.”

Volgens Jansen komt het niet vaak voor dat herten op deze manier verstrikt raken. “Ik ben dit nog niet eerder tegengekomen. Meestal hebben mensen een afrastering die steviger is, of staat er stroom op de draden.” Dat was hier duidelijk niet het geval.

“Damherten proberen overal tussendoor te kruipen. Als er stroom op zo’n draad staat, dan voelen ze dat al aan en blijven ze erbij weg.” Aan de stam van de boom te zien waar het dier bij lag, heeft het even geduurd voor het beestje is overleden. “De stam was ook kaalgevreten. Daardoor denk ik dat hij nog in leven was toen hij aan de boom vast kwam te zitten.”

Diep in bos

Maar voor hulp was het te laat. “Als hij nog dicht bij het pad had gelegen, dan had iemand het nog gezien. Maar hij lag echt diep in het bos. Ik liep er eigenlijk bijna bovenop toen ik hem pas zag.”

De boswachter zegt dat de dood van het dier makkelijk voorkomen had kunnen worden. “Mensen moeten er alert op zijn dat bij zo’n draad er altijd stroom op moet staan.”