Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap vraagt politiek om raad

Koeienstal. Foto: Martin Slijper

– Ruim vijf jaar geleden wijzigde de Rhedense gemeente het bestemmingsplan dat de bouw van de Megastal op landgoed Middachten mogelijk maakt. Sindsdien hebben de Rhedense politieke partijen, met uitzondering van de SP, niet meer over dit onderwerp gesproken.

En dat is, gezien de commotie over stikstof en veeteelt in de afgelopen jaren, nogal vreemd volgens Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap. Het idee kan zijn dat de gemeenteraad niks meer kan doen. Dat valt te bezien.

De fracties kunnen zich volgens de stichting, in deze verkiezingstijd, opnieuw uitspreken over de Megastal op Landgoed Middachten. Zij kunnen kiezers vertellen wat zij nu vinden van deze Megastal.

Zeewolde aan de IJssel

Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap: “Een stal in Ellecom die zeker 20 jaar lang het landschap zal veranderen en vervuilen. Die, direct naast de kwetsbare bronbossen op Middachten, stikstofneerslag, mest, stank en verkeer laat toenemen.

De gemeenteraad en het nieuwe gemeentebestuur in Zeewolde verzetten zich vorig jaar alsnog tegen de bouw van de Gigaserver van Meta (Facebook), ook al was het bestemmingsplan daarvoor eerder goedgekeurd. Het verzet tegen de Gigaserver was zo groot dat Meta afzag van het project.

Dat kan ook gebeuren wanneer het Rhedense gemeentebestuur en raadsfracties zich alsnog uitspreken tegen de Megastal op Middachten. De Rhedense politiek kan het succes van de actie in Zeewolde herhalen. Rheden kan het Zeewolde aan de IJssel worden en voorkomen dat Middachten de Megastal laat bouwen.”

De Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap roept daarom de gemeenteraadsfracties in Rheden op zich uit te spreken over de mogelijkheid dat landgoed Middachten de bouw van de Megastal wil doorzetten.

Zie ook: De megastal in Ellecom is nog steeds niet van de baan

Zie ook: SP Rheden blij met blijvend verzet Ellecommers tegen megastal