Het noorderlicht zien én fotograferen? Zo doe je dat

Het noorderlicht en de Melkweg op één foto. Foto: Patrick van den Hoorn

– Deze dagen is het noorderlicht ook in Gelderland te zien. In dit artikel leggen we je uit hoe je een geschikte plek kunt vinden om het te zien. En hoe je het vastlegt met je camera.

We zetten de nodige tips op een rij.

Hier moet je zijn

Goed om te weten: er is een heel kleine kans dat je het met het blote oog kunt zien, dus neem vooral een camera mee. Dit zijn onze tips:

 1. Kies een plek met weinig lichtvervuiling: vermijd dus plekken met veel lampen. De Veluwe is relatief donker, dus daar kun je goede plekjes vinden.
 2. Sta op een plek met weids uitzicht. Je wilt niet dat gebouwen of bomen je zicht blokkeren. Het noorderlicht is namelijk ook relatief laag bij de horizon te zien.
 3. Neem de tijd. Tussen 21.30 uur en middernacht is de kans het grootst om het te zien. De kleuren wisselen in sterkte gedurende de tijd, dus misschien moet je even wachten voor het op het mooist is.
 4. Kleed je warm! Je staat lang stil en je geniet toch minder als je verkleumd bent.
 5. Kijk naar het noorden. Weet je niet exact waar het noorden is? Gebruik Google Maps of een andere kaarten-app om je te oriënteren. Of gebruik een sterrenapp. Weet je waar de poolster staat? Je kunt het noorden vinden door de poolster te zoeken.
 6. Ga je op een plek kijken waar al veel mensen fotograferen? Houd dan rekening met elkaar. Gebruik geen zaklamp (van je telefoon) en sta zoveel mogelijk stil. Door licht en trilling van de grond kunnen foto’s mislukken. Heb je geen camera mee? Misschien mag je dan wel even op het cameraschermpje van een fotograaf kijken. Dan heb je het toch een beetje gezien!

Tips voor fotografie

Zelf aan de slag met je camera, of een smartphone waarvan je de instellingen kunt aanpassen? Zo doe je het!

 1. Zet je camera op de manuele stand, ‘M’, zo kun je zelf alle instellingen aanpassen.
 2. Kies een lange sluitertijd van 15 seconden.
 3. Kies een groot diafragma (F 2,8 – 5,6).
 4. Zorg voor een hoge ISO-waarde, bijvoorbeeld 1500.
 5. Zet autofocus uit, en stel zelf scherp. Zet de scherpstelring op oneindig. Of stel scherp op een object wat je graag wel scherp in de foto wilt, zoals een boom.
 6. Gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening. Je wilt namelijk geen beweging in de foto.
 7. Gebruik een statief of zet je camera op een steen of op je auto.
 8. Fotografeer in RAW of RAW + JPEG, dan kun je achteraf je foto beter bewerken.

Voel je vrij te spelen met de instellingen. Zorg er verder voor dat je volle batterijen mee hebt en ruimte op je kaartje. Sta ook stil tijdens het maken van de foto, anders wordt je foto minder scherp.

Veel plezier met fotograferen! Ben je van plan je foto op social media te delen? Tag dan Omroep Gelderland en BuitenGewoon in je foto. Wie weet delen we hem dan met naamsvermelding.

Het noorderlicht. – Foto: Patrick van den Hoorn