Mogelijke bouw megakoeienstal leidt tot ‘ongemakkelijk gevoel’

Op dit veld moeten koeienstallen gaan komen. Foto: Omroep Gelderland

– Is het in deze tijd nog wenselijk om een megastal met zo’n 486 koeien te bouwen, op een steenworp afstand van de Veluwe? Dat is de vraag die Ton van Rheenen van Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap (SBU) bezighoudt. Zijn doel is om de bouw van de stal af te wenden, maar de vergunningen liggen er al.

Ruim vijf jaar geleden kreeg de boer in kwestie groen licht voor hun plan: het bouwen van een megastal op de gepachte grond van Kasteel Middachten in Ellecom. Tot op heden is de bouw nog niet gestart, maar de vergunningen gelden nog steeds. Tegenstanders van het plan zijn onvermoeibaar: “Wij voeren al jaren actie tegen deze megastal, en dat zullen we blijven doen,” aldus Ton van Rheenen.

‘Dit moeten we toch niet willen’

Volgens de actievoerders past de bouw van een megastal niet meer in het huidige tijdsbeeld, waarin de stikstofproblematiek een heet hangijzer is: “Daarnaast is de Veluwe er al heel slecht aan toe. En dan zou die stal met 486 koeien en de nodige ammoniak uitstoot er nog bovenop komen. Dat moeten we toch niet willen met zijn allen.”

Toch vertelt Age Fennema, rentmeester van landgoed Middachten, dat de plannen door de jaren niet veranderd zijn: “In principe is het aan de boer om te bouwen. Maar het is niemand ontgaan dat veel boeren tegenwoordig in onzekerheid leven, wat mag wel en wat mag niet? Het zou risicovol zijn om een grote investering te doen wanneer het beleid nog niet duidelijk is.”

Volgens de rentmeester is het aan de de Provincie Gelderland om tegen de zomer met een plan te komen: “Maar de vraag is nog hoe gedetailleerd dat zal zijn. Dat rapport wordt een belangrijke mijlpaal voor de boer om te bepalen wat mogelijk is.”

Bekijk hier de locatie van de koeienstal. De tekst gaat daaronder verder.

Ongemakkelijk gevoel

In de tussentijd zit Ton van Rheenen op hete kolen, en heeft hij de gemeente Rheden opgeroepen om een standpunt in te nemen: “Sinds ze ruim vijf jaar geleden het bestemmingsplan hebben aangepast dat de bouw van de stal mogelijk maakt, heeft niemand meer over dit plan gesproken, op de SP na. En dat is, gezien de commotie over stikstof en veeteelt in de afgelopen jaren, nogal vreemd.”

In reactie op deze oproep geeft het college aan het ongemak te voelen over de eventuele bouw van de stal met deze omvang, dichtbij de kwetsbare Veluwse natuur: “Maar de besluitvorming ligt echter in het verleden en is voor ons onherroepelijk.” Zodra de boer een bouwvergunning zou aanvragen die voldoet aan de eisen, zien zij dan ook geen grond om dit te weigeren.

‘Wegen zijn ondoorgrondelijk’

Maar, dan moet het eerst zover komen. En dat is nog maar de vraag. De familie Arends heeft in verband met alle onzekerheden tot dusver nog geen officiële bouwvergunning ingediend, en in het huidige klimaat lijkt het onwaarschijnlijk dat de megastal er echt gaat komen.

Niettemin wil Ton doorgaan met het aanvechten van het plan: “Ik weet dat er maatregelen kunnen komen die de bouw van de stal voorkomen, maar dat weten we gewoon niet zeker. De wegen van de politiek zijn ondoorgrondelijk, zeker rondom de stikstofregels. Dus daar ga ik niet op wachten, ik wil duidelijkheid creëren. En dat kan alleen maar om door te gaan met onze procedure.”

Volgende stap is de rechter

Tot nu toe weigert de Provincie Gelderland de in 2015 verleende natuurvergunning in te trekken. Maar van Rheenen laat het er niet bij zitten: “We hebben opnieuw een zienswijze ingediend. Hier krijgen we over een paar weken een definitief antwoord op. Als dit niet werkt, stappen we naar de rechter om het besluit aan te vechten.”

De boer in kwestie is benaderd om zijn kant van het verhaal te vertellen, maar liet weten geen commentaar te willen geven op de situatie.

Schets van de megastal in het gebied – Foto: Foto via SBU