Rhedenaren blij met nieuwe wandelpad naast De Laak

De Laak Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Het heeft even geduurd, maar masterplan de Zuidflank is nu bijna af, het wandelpad tussen De Laak en de snelweg A348 wordt zaterdag officieel geopend. Na jaren van ontwikkeling en bouwen is het eindelijk klaar. Maar wat vinden de Rhedenaren ervan?

De mensen die regelmatig wandelen op het nieuwe recreatieve wandelpad zijn over het algemeen blij met de nieuwe uitstraling. Maar het is nog niet helemaal af want bij de entree van Rheden wordt binnenkort nog extra groen geplant.

Officiële opening

De gemeente Rheden verwacht bij de opening een grote opkomst aangezien iedereen is uitgenodigd inclusief veel belangenverenigingen. Om 10 uur opent wethouder Paul Hofman bij de brug aan het einde van de Waardweg het nieuwe wandelpad, onderdeel van het masterplan De Zuidflank. Ook wordt daar de naam van het nieuwe wandelpad onthuld. Daarnaast zullen de leden van de klankbordgroep een aantal bomen planten.

Tekst gaat verder onder de foto

Entree Rheden en Dorpskerk – Foto: Martin Slijper

Brug en oversteek

De nieuwe brug bij clubhuis March & Showband Rheden valt ook in de smaak. Ook de avontuurlijke oversteek over De Laak met stapstenen lijkt Rhedenaren erg leuk. Alleen kunnen ze daar nu geen gebruik van maken. Deze stenen zijn namelijk alleen zichtbaar wanneer het water erg laag staat. Dan ontstaat er een korte oversteek over De Laak in het nieuwe ‘dorpspark’, zoals de gemeente het graag noemt.

Geen verlichting

Toch zijn er ook een aantal nadelen volgens diverse Rhedenaren. Veel auto’s rijden nog steeds te hard bij de dorpsentree bij de A348. Er staan te weinig prullenbakken voor bijvoorbeeld de zakjes met poep van de honden.

En ’s avonds is het langs de Laak veel te donker om daar te wandelen zonder verlichting. Uit navraag bij de gemeente blijkt dat er geen verlichting komt langs de vijver in Rheden.

Ook was er een wandelaar die zich afvroeg waarom het niet mogelijk is dat er altijd water in De Laak in Rheden / Kanovijver kan blijven staan. In het verleden stond de vijver regelmatig droog en dat kan ook de komende jaren weer gebeuren ondanks de extra diepe geul. Bij de Inlaat aan het begin van de Laakweg zou dat via het gemaal geregeld kunnen worden door het anders te gebruiken, zo denkt een wandelaar.

Zie ook: Kanovijver en De Laak bijna droog gevallen in Rheden

Hengelsportvereniging De Meun trekt de stekker eruit

Hans Söser, voorzitter van hengelsportvereniging De Meun vindt het de nieuwe vijver in Rheden een ramp. “Het water is door de gemeente verpest, ze hebben dingen gedaan die helemaal niet van belang waren.” Door de droogte valt De laak regelmatig droog. Ze hebben nu een diepere geul gegraven, maar niet overal, en daardoor komt de vijver toch weer droog te staan, zo vertelt Söser.

Daarom heeft er na 26 jaar genoeg van, hij is al op zoek naar een nieuwe voorzitter. Binnenkort plaatst hij hiervoor ook een advertentie in de krant. Mocht hij geen nieuwe bestuursleden vinden, dan zal hij de stekker uit de vereniging trekken die momenteel nog 90 betalende leden heeft en al 91 jaar bestaat.

Kanovijver

De Laak tussen Rheden en de A348 bestaat uit twee delen, de voorlaak en de achterlaak. In de jaren 70 kwam er in Rheden een zwembad. En achter het zwembad kwam toen de mogelijkheid om daar met een kano te varen en zo is de naam Kanovijver ontstaan. Maar na een jaar was varen met de kano niet meer mogelijk.