GroenLinks overhandigt verzamelde straatnamen aan burgemeester Van Eert

GroenLinks overhandigd verzamelde straatnamen aan burgemeester Van Eert. Foto: Marloes van de Kolk

– Marloes van de Kolk heeft op 8 maart – internationale vrouwendag – haar verzamelde ‘diverse’ straatnamen aan burgemeester Van Eert aangeboden. Marloes is raadslid namens GroenLinks en vroeg inwoners de afgelopen drie weken om ideeën voor straatnamen op te sturen.

Marloes: “Ik ben verrast door de namen die zijn aangedragen. Reacties kwamen uit allerlei hoeken. En we hebben een mooi begin kunnen maken met een setje van 37 namen.”

En wat zijn dan de namen die volgens de inzenders op een straatnaambordje mogen verschijnen?

Bijvoorbeeld verzetshelden. Zuster Van Zwol liet met enkele andere artsen vanuit het oude Velpse ziekenhuis mensen onderduiken. Of An Bremer uit Laag-Soeren, die het joodse jongetje Jody onder haar hoede nam. En ondernemersvrouwen zoals Hermanna Molkenboek-Trip, textielfabrikant, en Miep Brons, groot geworden in de erotheken.

Tekst gaat verder onder de foto

Straatnaambord – Foto: GroenLinks Rheden

Natuurlijk vele lokaal, nationaal en internationaal bekende schrijfsters, dichteressen, kunstenaressen en zangeressen. Ook Freddy Mercury en George Michael om wat ze hebben betekend voor de homogemeenschap. “Maar vooral omdat het steengoede muzikanten zijn natuurlijk”, aldus Marloes.

“Enkele pareltjes: Corinne van Boetzelaer, de eerste vrouwelijke Nederlandse marineofficier en enige tijd inwoner van Rheden. Lizzy Schilham, zij runde van 1963 tot 1990 het bejaardentehuis “Tattie Home” in Velp. Nel Stokvis uit Dieren, arts en pionierster in verpleegsters- en vroedvrouwenopleiding in Nederlands-Indië. En Geertje van den Burg-Berendsen, zij was maar liefst 28 jaar lid van onze gemeenteraad namens de VVD.”

Bij het beeldje van Audrey Hepburn werden de straatnamen overhandigd. “Zij is een icoon en echt ook verbonden aan Velp. Velen vinden dat zij een straat of plein in onze gemeente verdient.”