Verkiezingsuitslag Provinciale Staten: Gelderland krijgt 36 nieuwe Statenleden

Rozendaal stembureau. Foto: Martin Slijper

– Het Centraal Stembureau heeft de officiële uitslag van de Provinciale Statenverkiezing bekendgemaakt. In de komende periode nemen 15 partijen plaats in de Statenzaal. BBB is de grote winnaar in Gelderland en krijgt 14 zetels. Ook JA21 en Volt treden nieuw toe tot de Staten van Gelderland.

Verdeling van de zetels

Aan de verkiezingen deden 18 partijen mee, waarvan 15 partijen voldoende stemmen kregen voor een plek in Provinciale Staten. Het Centraal Stembureau heeft ook bekendgemaakt hoeveel zetels de deelnemende partijen krijgen. LPG, BVNL en ONS Gelderland krijgen geen zetels.

BBB: 14 zetels
VVD: 6 zetels
PvdA: 5 zetels
GroenLinks: 5 zetels
CDA: 4 zetels
ChristenUnie: 3 zetels
D66: 3 zetels
SGP: 3 zetels
Partij voor de Dieren: 2 zetels
PVV: 2 zetels
Volt: 2 zetels
JA21: 2 zetels
SP: 2 zetels
Forum voor Democratie: 1 zetel
50PLUS: 1 zetel
LPG: 0 zetels
BVNL: 0 zetels
ONS Gelderland: 0 zetels

In de Statenvergadering op 28 maart neemt provincie Gelderland afscheid van de vertrekkende Statenleden. In de Statenvergadering op 29 maart worden de nieuwe Staten geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben gekregen en plaatsnemen in Provinciale Staten.

Stembureau – Foto: Martin Slijper