Grootse koningsmarkt van Gelderland op Koningsdag in Velp

Koningsmarkt Velp. Foto: Martin Slijper

– Stichting Velp voor Oranje organiseert ook dit jaar op donderdag 27 april weer de grootse koningsmarkt van Gelderland met ruim 250 kramen. De kramen zijn ook dit jaar weer op Koningsdag te vinden op de Rozendaalselaan in Velp.

Volgens Gety Hengeveld van Stichting Velp voor Oranje is dit ’de grootste particuliere markt in het oosten van Nederland’. Ondernemersvereniging BIZ (Veelzijdig Velp) organiseert dit jaar in de hoofdstraat ook een markt. Op deze braderie staan voornamelijk handelaren uit heel het land.

De Koningsmarkt begint om 10.00 uur. De meeste winkels in het centrum zijn ook geopend. Als het zonnetje donderdag ook gaat schijnen verwachten de Oranjevereniging en BIZ wel 40.000 bezoekers.

Daarnaast worden door Velp voor Oranje op het Burgemeester Brandtplein ook diverse kinderspelen georganiseerd. Bij het gezondheidscentrum is dit jaar bij het vogelschieten ook een boekenmarkt te vinden.

Velp – Foto: Martin Slijper

Schuttersfeest

Naast de Koningsmarkt op de Rozendaalselaan organiseert Stichting Velp voor Oranje net als voorgaande jaren weer een Schuttersfeest; Vogelschieten op een houten vogel. Elk jaar wordt in Velp op Koningsdag geschoten voor de eretitel tussen 11.00 en 11.45 uur. Het Vogelschieten vindt plaats op het plein voor het Gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan.

In de doorgang van Overtuin en Den Heuvel is de tentoonstelling ’Velp Viert Vrijheid’ te zien; 21 fotodoeken van 2 x 3 meter met foto’s van 16 april 1945 en foto’s van nu op dezelfde locaties. De doeken zouden tot 20 april te zien zijn. Maar door de enthousiaste reacties van publiek is besloten de expositie te laten staan tot en met Bevrijdingsdag 5 mei. Zo kunnen ook de duizenden bezoekers aan de festiviteiten op Koningsdag de foto’s nog bekijken.

Koningsmarkt in Velp – Foto: Martin Slijper

Oldtimers bij Villaparkconcert

Het is inmiddels een traditie van bijna 20 jaar dat bezoekers op Koningsdag in Velp van antieke en heel oude auto’s kunnen genieten. Dit jaar wordt er geen tourrit georganiseerd. Deze keer zijn de klassiekers vanaf 18.30 uur te zien in de lanen rondom de vijvers in het Villapark van Velp.

Radiografisch bestuurbare boten

Vanuit de muziektent in de vijver naast de Vijverlaan varen radiografisch bestuurbare boten van vereniging de Wavemasters uit Arnhem. En aan de wal is een groot terras met een barbecue ingericht door studenten van Hogeschool Larenstein.

Storyville Jassband

Aansluitend begint om 20.00 uur het traditionele Villaparkconcert. De Arnhemse Storyville Jassband speelt oude stijl jazz en dixieland muziek. Dit concert is al jarenlang het slot van een gezellige Koningsdag voor inwoners van Velp en omliggende dorpen.

Bekijk hier het complete programma voor 2023.