Koningsdag in Velp erkend als Immaterieel Erfgoed

Koningsdag in Velp erkend als Immaterieel Erfgoed. Foto: Martin Slijper

– In Velp hangen sinds deze week drie bordjes die vermelden dat Koningsdag in Velp erkend is als Immaterieel Erfgoed door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

De drie nieuwe bordjes in Velp hangen op het Burgemeester Brandtplein, op het plein voor het Gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan en op De Overtuin. De bordjes benadrukken het belang van Koningsdag in Velp.

Na het scannen van de QR-code op die bordjes toont een korte film hoe in Velp Koningsdag wordt georganiseerd met tientallen vrijwilligers van ruim 15 verenigingen.

Culturele historie

Het bordje op De Overtuin werd onthuld door het echtpaar Mary en Marnix Heersink, bewoners van kasteel Biljoen, in het bijzijn van de voorzitter van Oranjevereniging Velp voor Oranje, Gety Hengeveld.

De familie Heersink had bij een royale donatie aan Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland als voorwaarde had gesteld dat ook Velp als pilotproject moest dienen. Dat hield in dat dit Velpse project intensief werd begeleid en dat Velpse vrijwilligers in 2022 op Koningsdag uitgebreid zijn geïnterviewd en gefilmd.