Ruim 200 meter nieuwe hoge windturbines belemmeren uitzicht

Ruim 200 meter nieuwe hoge windturbines belemmeren uitzicht. Foto: Martin Slijper

– Bewoners van Velp kunnen nog even genieten van het uitzicht. Binnenkort komen er namelijk weer twee windturbines bij. Velpenaren met uitzicht op Duiven kunnen nu al kijken naar vier enorme windturbines (Energiepark Innofase) van 150 meter hoog. En in de richting van Arnhem staan vier windturbines van 177,5 meter hoog langs de Pleijroute (N325). En daar komen nu nog twee windmolens bij richting Duiven.

Het nieuwe windpark komt naast vuilverbrander AVR in Duiven. De twee enorme windturbines worden 130 meter hoog. En met de wieken van 69 meter erbij worden ze ruim 200 meter. De schoorsteen van de vuilverbrander is slechts 90 meter hoog.

De twee nieuwe windturbines komen op de grond van Waterschap Rijn en IJssel te staan en het Gelderse waterschap wordt ook eigenaar van de windmolens. Velpenaren zijn niet geïnformeerd over de bouw van deze enorme windturbines omdat het buiten de gemeente ligt.

Toch zijn er wel regels aan verbonden. Zo worden vaak op regionaal niveau afspraken gemaakt. En de locaties moeten in de buurt van infrastructuur en/of bedrijventerreinen staan en in clusters (zodat er geen ‘confetti’ van windmolens verspreid over het landschap ontstaat).

Ruim 200 meter nieuwe hoge windturbines belemmeren uitzicht – Foto: Martin Slijper

Toekomst

Mogelijk komen er in de toekomst nog meer windmolens op bedrijventerrein Innofase in Duiven. Dat gebied is namelijk aangewezen als zoekgebied voor grootschalige opwekking van duurzame energie. De energie die vrijkomt bij de windmolens wordt onder andere gebruikt voor de rioolwaterzuivering.

Zie ook: Geen windparken op de Veluwe in Natura2000 gebied en beperkt in zone van 1-8 km eromheen

Ruim 200 meter nieuwe hoge windturbines belemmeren uitzicht – Foto: Martin Slijper