Waarom hebben de Rhedense Pioniers nog geen volledig clubhuis??

Rhedense Pioniers. Foto: Martin Slijper

– Iedereen die weleens langs de Brinkweg en de IJsselsingel komt over de toeristische fiets- en wandelroute langs Worth Rheden heeft het al zien staan; het clubhuis van de Rhedense Pioniers, dat al een tijd in aanbouw is. Het lijkt aan de buitenkant alsof er niet veel gebeurt maar het tegendeel is waar.

De scoutinggroep moest in 2019 noodgedwongen haar onderkomen in de Boschschuur verlaten omdat de eigenaar van de schuur naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te veel huur vroeg. De vereniging heeft toen tijdelijk onderdak gevonden in basisschool De Holtbanck.

Uiteindelijk werd een stuk grond gevonden in de Zuidflank van Rheden, achter de voormalige kinderboerderij. Daar wordt nu een nieuw gebouw geplaatst op een perceel van 1.700 vierkante meter, naast de Kanovijver en de natuurspeelplaats. Het wordt een clubhuis dat in de zomer gedeeld gaat worden met Stichting Rhevak. De containers van Rhevak die op het terrein staan worden op den duur onderdeel van het gebouw.

Waarom hebben de Rhedense Pioniers nog geen volledig clubhuis?? – Foto: Saskia van de Velde

Financiering

Maar een nieuw clubhuis kost veel geld en als je het betaalbaar wilt houden duurt het ook langer voor het af is. De Pioniers bouwen namelijk heel veel zelf. De vrijwilligers doen dit naast hun baan of studie en dat kost simpelweg tijd.

Het bouwproces begon in 2019 met het maken van een ontwerp, verkrijgen van de vergunningen en het bijeenkrijgen van de financiële middelen – waaronder eigen spaargeld, schenkingen en een lening. Er is door het bouwteam van de RP veel tijd gestoken in het opzetten en begeleiden van het bouwproject.

Het vinden van betaalbare en duurzame bouwmaterialen in een tijd dat de grondstofkosten bleven stijgen was en is nog steeds een uitdaging. Ook de juiste buitenafwerking vinden heeft voor wat vertraging gezorgd. Maar de ruwbouw is inmiddels afgerond en met hulp van leden, oud-leden en ouders wordt het clubhuis nu afgemaakt.

’t Boschken

Het is een leuke uitdaging geworden om goede tweedehands materialen te vinden die bij de Rhedense Pioniers opnieuw een toepassing krijgen. Materialen uit het oude gemeentehuis, zoals deuren, een rolluik, bestrating en toiletten vinden hun plek in het gebouw, dat inmiddels ’t Boschken heet. Op vrije avonden en zaterdagen heeft de vaste kern vrijwilligers inmiddels de tweedehands keuken geïnstalleerd. De trap naar de tweede verdieping is zelf gemaakt. Tussenwanden worden geïsoleerd en elektriciteit is aangelegd.

Het wordt gebouwd door mensen met een groot hart voor scouting, en zoals alles dat van waarde is vraagt het geduld en tijd. Er wordt stap voor stap gebouwd aan het toekomstige clubgebouw zodat veel kinderen uit Rheden er naar verwachting na de zomer gebruik van kunnen maken.

Zie ook: Rhedense Scoutinggroep gaat de hoogte in

Zie ook: NL Doet zorgt voor leuke dingen bij Rhedense Pioniers.