Wie wil onder de IJsselbruggen in Velp hangen?

Dag van de Bouw. Foto: Martin Slijper

– De Dag van de Bouw komt er weer aan. Op zaterdag 17 juni zetten veel bouwbedrijven hun deuren open. Rijkswaterstaat doet dat in Velp tussen 10.00 en 14.00 uur bij de bouwplaats van de A12 onder de IJsselbruggen.

Voor waaghalzen zonder hoogtevrees heeft de aannemer ook wat leuks bedacht. Echte waaghalzen kunnen daar ook een kijkje te nemen op de steigers onder de IJsselbruggen. Dan heb je op 10 meter hoogte uitzicht op de bouwplaats, de IJssel en de uiterwaarden. Ook voor kinderen zijn er verschillende activiteiten op die dag.

Bouwers beantwoorden dan ook alle vragen van bezoekers. En op het terrein staan ook kraampjes met informatie, foto’s en video’s over de 2 stalen bruggen en de werkzaamheden die ze tot en met 2026 uitvoeren.

IJsselbrug Velp – Foto: Martin Slijper

IJsselbruggen

In 2017 is gebleken dat de draagkracht van de 2 stalen IJsselbruggen in de A12 achteruit gaat. Deze bruggen zijn gebouwd in de jaren 60 en toe aan renovatie en versterking, zodat de constructie de toegenomen verkeersdruk ook de komende jaren aan kan. De bruggen moeten na uitvoering van de renovatiewerkzaamheden weer 30 jaar vrij zijn van groot onderhoud.

De A12 is een belangrijke verbinding van en naar Duitsland. Ook voor regionaal verkeer rondom Arnhem en de Liemers is de A12 van groot belang. De A12 IJsselbruggen ten oosten van Arnhem verwerken dagelijks bijna 125.000 voertuigen. Een groot deel hiervan zijn vrachtwagens, die tegenwoordig veel zwaarder zijn dan tijdens de bouw. De A12 IJsselbruggen bestaan uit 1 betonnen brug voor het verkeer richting het westen en 2 stalen bruggen: 1 brug voor het doorgaand verkeer richting Duitsland en 1 brug voor het verkeer vanuit de regio Arnhem-Nijmegen (via knooppunt Velperbroek) richting Duitsland / De Liemers.

Zie ook: Fietspad tussen Velp en Arnhem ruim twee weken gesloten