Provincie wil alsnog paintballen met niet-schuwe wolf

Mag de provincie nu wel grijpen naar het paintballwapen?. Foto: Pixabay/bewerking Omroep Gelderland

– De provincie Gelderland wil wolven op de Hoge Veluwe, die te dichtbij mensen komen en ‘niet-schuw gedrag’ vertonen, alsnog met paintballgeweren afschrikken.

En dat terwijl de rechtbank dat eerder verbood. Volgens de provincie zijn de bezwaren tegen het gebruik van het geweer weggenomen. Daarom kan het paintball-geweer nu alsnog worden ingezet, zo denken ze.

Kijk hier waarom deze maatregel nodig zou zijn:

Roze wolf

Bij het gebruik van het paintballgeweer wil de provincie nu kleurloze verf inzetten. Zo wil het voorkomen dat de wolf vanwege de verf (die eerder roze was) wordt verstoten door de eigen roedel.

De wolf is een beschermde diersoort en het verjagen of het dier opzettelijk verstoren mag niet, tenzij er een zogenoemde ontheffing wordt afgegeven. Maar dat moet dan goed worden uitgelegd.

Daar schortte het volgens de rechtbank eerder aan. Alternatieven, zoals grote delen van het park afsluiten, moesten beter worden onderzocht. De provincie zegt nu dat zo’n alternatief niet ‘volwaardig’ is en dat de wolf in het hele park actief kan zijn. Ook neemt na een rustige winter het aantal gevallen van ‘wolven dichtbij mensen’ toe.

Het zenderen van wolven, een van de andere opties, levert volgens de provincie alleen kennis op. Het zou niet voor een schrikreactie zorgen.

Politie screent handhavers

Er is een viertal medewerkers van een team handhaving die een schietvaardigheidscursus heeft gevolgd. Zij zijn door de politie gescreend en mogen het wapen dragen. Er moet worden gericht op de bil van de wolf en er mag alleen worden geschoten als dat nauwkeurig kan.