Emoties bij familie gedode Marjolein (35) door zwijgende verdachte

Emoties in de rechtszaal. Foto: Unsplash

– Een emotionele dag voor de familie van Marjolein Bosch uit Eerbeek. Zij keken donderdag opnieuw de man in de ogen die hun dochter en zus zwaar mishandelde en in de rechtbank tot nu toe zweeg over hoe zij vervolgens is overleden.

In 2021 werd de nu 32-jarige Rhedenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor het doden van de jonge vrouw. Hij gaf toe haar te hebben mishandeld, maar zijn straf vond hij veel te zwaar en dus ging hij in hoger beroep, dat vandaag plaatsvond.

Nieuwe verklaring

De verdachte uit Rheden hield – net als eerdere keren – zijn lippen stijf op elkaar. Wel gaf hij recent een nieuwe verklaring af. Zijn lezing is dat hij haar in de dagen voor haar dood vier keer heeft mishandeld. Een klap tegen haar hoofd, op haar buik, benen en ribben. En ook de ochtend voor haar overlijden sloeg hij haar, zo erg dat ze bont en blauw was.

Maar volgens hem wilde ze vervolgens wurgseks. “Misschien heb ik toen onbewust te hard gedrukt”, zo leest de raadsheer voor uit zijn verklaring. Marjolein voelde zich daarna niet goed, en ging op tijd slapen zegt hij. Vervolgens valt ze, en blijkt ze niet meer te ademen.

De raadsheren hebben veel vragen over zijn kant van het verhaal. Toen hij voor de zoveelste keer ‘daar heb ik niets op te zeggen’ antwoorde, liepen de emoties bij de moeder van het slachtoffer hoog op. “Natuurlijk niet, idioot!”, riep ze, terwijl ze haar tranen niet kon bedwingen.

Schuldgevoel

Op de dag voor haar dood, 13 februari 2020, was haar dochter ’s middags nog met de verdachte bij haar op bezoek. Ze zag meteen dat Marjolein niet goed in orde was. Hoewel ze aandrong op een bezoek aan de dokter, ging het stel dat elkaar pas drie weken kende, naar huis.

“Ik heb ze samen weg zien gaan. Daarover heb ik nog steeds heel veel schuldgevoel, ik heb haar weg zien gaan terwijl ik wist dat er iets met haar aan de hand was”, vertelde de advocaat namens de moeder. Het gemis van haar dochter is groot.

Wurgseks

Dat Marjolein van wurgseks hield, dat strookt totaal niet volgens de familie. Haar ex-vriend is gehoord over deze specifieke wens. Hij zegt dat ze het in bed juist rustig aan deden.

De advocaat van de verdachte deed het woord namens de man uit Rheden. “Het is nooit mijn intentie geweest om haar om het leven te brengen”, zei hij namens zijn cliënt. Aan het eind van de zitting wilde de verdachte toch wat kwijt.

“Ik vind het heel erg, maar er is geen opzet in het spel geweest.” Die woorden gingen er bij Marjolein’s broer niet in. “Kijk me een keer in de ogen dan, kneus!”

’43 vrouwen per jaar vermoord’

De advocaat-generaal stelt, net als de rechtbank eerder, dat de man van 32 verantwoordelijk is voor de dood van Marjolein. “Hij mishandelde haar bewust en is verantwoordelijk voor de gevolgen.” Hij eist, net als de rechtbank eerder, ook twaalf jaar cel.

De onderzoeken van de forensische patholoog, die een dubbele klaplong, zeven gebroken ribben en tekenen van verwurging analyseerde, vormen volgens hem voldoende bewijs voor doodslag.

“Verdachte – zo blijkt uit het dossier – is een bijzonder jaloerse man die snel naar geweld grijpt. Hij controleerde Marjolein en weet haar in korte tijd te isoleren van haar omgeving.” Hij haalt aan dat er in Nederland ieder jaar 43 vrouwen worden vermoord, waarvan meer dan de helft door hun partner of ex-partner. “Verdachte heeft overduidelijk zijn agressie niet onder controle.”

De uitspraak is over twee weken.