Bouw gemeentehuis Rheden eindelijk begonnen

Wethouder Dorus Klomberg

– Asbest, maanden vertraging en 8,5 miljoen euro duurder dan gepland. Maar vandaag is de bouw van het gemeentehuis van de gemeente Rheden dan toch officieel van start gegaan. Het nieuwe gemeentehuis moet eind 2024 opgeleverd worden.

En dat is bijna een jaar later dan aanvankelijk was gepland: “Achteraf blijkt toch dat zo’n gebouw ontmantelen überhaupt moeilijk te plannen is. Daarnaast is er veel meer asbest gevonden dan we hadden gedacht van te voren. Dat vraagt een specifieke behandeling. Vandaar dat de sloop dertien maanden in beslag heeft genomen”, legt burgemeester Carol van Eert uit.

Dat het gebouw 8,5 miljoen euro duurder is dan begroot (het gaat 26 miljoen euro kosten), ligt volgens Van Eert aan externe oorzaken: “Los van de meerkosten van de sloop en de asbest, hebben we de Oekraïne oorlog en de energieproblematiek gehad waardoor de prijzen enorm zijn gestegen. Gelukkig zijn we in de aanbesteding goed uitgekomen, en kunnen we het voor dit budget echt realiseren.”

Bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis staat duurzaamheid bovenaan. Zo’n 98 procent van alle materialen is gerecycled, of wordt hergebruikt. 85 procent hiervan is beton, maar er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt met lokale materialen, zoals hout van beuken die groeiden op Landgoed Middachten en wol van de schapen van de Rhedense schaapskudde.

Maar voor het zover is, moet het ambtenarenkorps van de gemeente zich volgens burgemeester ‘dus nog even behelpen’. Want een gemeente zonder gemeentehuis, is verre van ideaal.