Miljoenencomplex in Velp opnieuw in de verkoop

Groot Nyvendaal Velp krijgt 9 luxe appartementen. Foto: Omroep Gelderland

– Na ruim 16 maanden vertraging gaan de luxe appartementen van Groot Nyvendaal in Velp weer in de verkoop. De buren hebben hun bezwaar bij Raad van State ingetrokken, nadat ze een overeenkomst hebben gesloten met de projectontwikkelaar WeBro Invest.

Privacy, lichtinval en uitzicht zouden de grootste heikel punten zijn voor de omwonende buren. In overleg met WeBro Invest zijn ze daarin nu tot een overeenkomst gekomen: “De verschijningsvorm van ons appartementencomplex blijft hetzelfde. Maar we hebben de buren toegezegd dat ze op onze kosten hun privacy mogen waarborgen. Ze kunnen bijvoorbeeld nieuwe struiken of bomen plaatsen, of hun ramen blinderen,” legt projectontwikkelaar Rolf Bröker uit.

‘Gemeente heeft prehistorische werkwijze’

En deze belofte was voor de buren blijkbaar voldoende: “Wij hadden ook niet zozeer iets tegen de nieuwbouw. Ons beroep was voornamelijk gericht tegen de handelswijze van de gemeente Rheden. Wij zijn van mening dat de gemeente een prehistorische werkwijze heeft en in de praktijk nog lichtjaren weg is van een juiste omgevingsparticipatie,” aldus overbuurman Rudo Cleveringa.

Het complex blijft net zo groot als gepland – Foto: Omroep Gelderland

‘Alles is duurder geworden’

Rolf Bröker baalt ervan dat zij de dupe zijn geworden van een geschil dat speelt tussen de buurtbewoners en gemeente: “In die 16 maanden vertraging is alles duurder geworden, denk alleen al aan de grondstoffen in de bouw. Maar we nemen alles voor eigen rekening. Als je ontwikkelaar bent kan dit nou eenmaal gebeuren. Daar hebben we dan maar mee te dealen.”

De vertraging en oplopende kosten veranderen volgens Bröker niks aan de prijzen van de appartementen, die liggen tussen de 700.000 en 1 miljoen euro: “Ons complex is bedoeld voor de oudere doelgroep, die nu in een te groot huis woont en graag wil doorstromen naar een kleinere woning.” En daar is volgens hem veel animo voor: “Zodra 75 procent van de woningen zijn verkocht, mogen wij starten met de bouw. We hebben het penthouse al verkocht, en daarnaast zijn er voor twee andere appartementen al concrete geïnteresseerden.”

Bouw start eind 2023

Vanaf vrijdag 11 augustus gaan de rest van de appartementen weer officieel in de verkoop. Rolf Bröker verwacht eind dit jaar met de bouw te starten, en dan kunnen de kopers al snel hun nieuwe woning betrekken: “Formeel staat er één jaar voor de bouw gepland, maar de aannemer verwacht met 10 maanden de bouw te realiseren.”

Rick Land, woordvoerder van de gemeente Rheden, geeft in een reactie aan dat het de verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar was om met de buurt in gesprek te gaan over het plan: “En dat is ook gebeurd. Middels meerdere informatiebijeenkomsten zijn omwonenden geïnformeerd en konden ze hun mening over het project geven. Echter zijn de bezwaren die zijn ingediend op het plan allemaal afgewezen, en daarom hebben wij in december 2021 de vergunning verleend. De omwonenden zijn dus wel betrokken bij het proces, maar de onvrede zit hem waarschijnlijk in het feit dat hun bezwaren niet zijn gehonoreerd.”