GroenLinks Rheden beëindigt samenwerking met raadslid Semra Kerkum

GroenLinks. Foto: GroenLinks

– GroenLinks heeft de samenwerking met raadslid Semra Kerkum eenzijdig opgezegd die vorig jaar nog met voorkeurstemmen in de raad kwam. Dat zegt Kerkum tegen Studio Rheden. De 53-jarige was zeer verbaasd om dit te horen. Want het bestuur van GroenLinks zegt namelijk in een verklaring dat ze ‘samen’ hebben besloten niet met elkaar verder te gaan.

Tim Endeveld: “Er is voor beide kanten een onwerkbare situatie ontstaan, die ondanks een lange periode van trajecten onder externe begeleiding bleef voortbestaan. De fractie betreurt de situatie.

Semra Kerkum uit Velp is ook meteen geschrapt op de website van Groen Links Rheden.

Eenzijdig opgezegd

Semra Kerkum: “Zaterdag is mij een bepaalde mededeling gedaan, ik heb aangegeven dat het prima is dat ze zich van mij willen afsplitsen, want dat is wat er gebeurd.

Maar wat er dan gebeurt. Als zij de samenwerking eenzijdig opheffen, en dat is ook al openbaar gemaakt, en daarmee niet meer terug te draaien, of op te lossen op welke manier dan ook, betekent dat staatsrechtelijk dat zij zich niet meer deel uitmaken van de fractie. Ik denk dat iemand daar niet over nagedacht heeft. Dat betekent dus dat ik feitelijk staatsrechtelijk nu alleen de Groen Links Fractie ben.

Ze weet ook wel wat de rede is hiervan. “Tim Endeveld vindt het niet handig dat ik ook wel eens zelfstandig vragen stel aan het college of zelfstandig een gesprek heb met een wethouder of burgemeester.

Ze vindt dat het ook haar recht is om zelf op onderzoek uit te gaan, zonder dat een fractievoorzitter ja of nee kan zeggen. En ze vindt ook dat ze te vaak van Tim hoort dat ze iets niet mag doen.

‘Ik blijf Groen Links’
Op de vraag of ze nu een eigen partij begint zegt Kerkum: “Ik splits mij niet op, ik blijf Groen Links. Als zij de samenwerking opzeggen en alleen verder willen, dan zullen zij zich moeten afsplitsen en dat betekent dat ze geroyeerd worden landelijk.

Ze is met veel voorkeurstemmen gekozen en daardoor in de raad gekomen. Maar eigenlijk wilde de partij Jan Verhoeven uit Dieren in de raad hebben, zo vertelt Kerkum. Dus vroegen ze haar toen om afstand te doen, maar dat wilde ze helemaal niet. De burgers hebben haar gekozen en niet Jan Verhoeven. “Ze dachten dat ze mij daarna wel konden weg pesten, en daarna Jan in de raad kan komen, maar dat gaat niet gebeuren.

Tekst gaat verder onder foto.

Semra Kerkum – Foto: GroenLinks

Vertrokken

Sinds de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zijn er al diverse personen voortijdig gestopt. Dat zijn Marc van Heijgen (GroenLinks), Rosanna Huertas Mulckhuyse (D66) en Bart Kamps. Hij stond vierde op de kandidatenlijst bij GroenLinks en heeft zich teruggetrokken om persoonlijke redenen. Als laatste fractievoorzitter Yola Hopmans (VVD). Ze stopte zelf in de zomer van 2022 vanwege een ‘onveilige werksituatie’ binnen de Rhedense gemeenteraad. Martinique Visser nam haar plekje over.