Nieuw fietspad langs het spoor in Velp krijgt de naam Hans van Daelpad

Fietspad voor studenten in Velp krijgt een naam. Foto: Martin Slijper

– Het fietspad van de Lange Water in Arnhem langs het spoor tot de Zuider Parallelweg in Velp vlak bij Van Hall Larenstein krijgt een eigen naam. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Binnenkort krijgt het de naam ‘Hans van Daelpad’.

Het nieuwe fietspad zorgt ervoor dat de scholen onderling beter bereikbaar zijn. Het fietspad van nog geen kilometer lang zorgt ervoor dat de studenten nu 2 minuten korter hoeven te fietsen.

Hans van Dael

Hans van Dael was een zeer actief lid van de Arnhemse Fietsersbond en zette zich ook als voorzitter in voor de belangen van fietsers en behoud van groen. Volgens de Fietsersbond zou je hem de toenmalige fietsburgemeester van Arnhem e.o. kunnen noemen. Hij stond ook aan de wieg van de oprichting van de afdeling Rheden-Rozendaal van de Fietsersbond. Hans van Dael is in september 2006 op 52-jarige leeftijd overleden.

Niet iedereen was blij

Raadslid Marloes van de Kolk van GroenLinks was echter niet blij met de nieuwe naam en stemde tegen net als D66. Volgens Marloes van de Kolk is het al de vierde keer achter elkaar dat er een naam van een man is gekozen. Dus de vraag van Van de Kolk was, waarom het college niet heeft gesproken over de naam, waarom is die niet van een vrouw?

Namens het college gaf Carol van Eert aan: “U heeft een punt. Het is grotendeels door gemeente Arnhem voorbereid. Wij hebben ons echt meer gericht op de toekomst en niet zo zeer in de pijplijn zittende naamgeving. En dat had misschien anders en beter gekund.

Zie ook: Speciaal fietspad voor studenten in Velp is klaar maar erg onveilig
Zie ook: GroenLinks zoekt straatnamen voor de gemeente Rheden
Zie ook: GroenLinks overhandigt verzamelde straatnamen aan burgemeester Van Eert
Zie ook: Meer vrouwen in het Rhedense straatbeeld