DIEREN – Hij had nooit gedacht dat hij in een film zou kunnen spelen. Toch heeft Joël in ’t Veld uit Dieren een rol bemachtigd in de film Zomervacht, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jaap Robben. En Joël heeft niet zomaar een rol, maar meteen de hoofdrol. Bijzonder, want hij leeft met cerebrale parese. Dat is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen.
Joël werd achttien jaar geleden klinisch dood geboren door een zuurstofgebrek, maar overleefde door reanimatie. Hij kan zijn spierspanning niet goed regelen en dat maakt dat hij onverstaanbaar is. Desondanks heeft hij een hoofdrol in de film Zomervacht. Het verhaal gaat over de 13-jarige Brian, die tijdens een broeierige zomervakantie opgescheept zit met de zorg voor zijn grotere broer Lucien, die zwaar verstandelijk gehandicapt is.
Afgelopen dinsdag was Zomervacht te zien als afsluiter van de dag bij het Nederlands Film Festival in Utrecht. “Het was één groot feest. We hebben hele mooie reacties ontvangen”, vertelt Joël via zijn moeder Anneke Terpstra tegen Omroep Gelderland.
Een paar jaar geleden maakte het BNNVARA-programma We Gaan Het Maken een portret over Joël. “De regisseur van de film, Joren Molter, zag dat en dacht ‘dit zou wel eens de jongen kunnen zijn die we nodig hebben’. Even later stond-ie voor m’n neus. We hebben een gesprek gehad en vervolgens wat scènes gespeeld. Diezelfde avond kreeg ik te horen dat ik de rol kreeg.”
Filmopnames waren zwaar
In de zomervakantie van 2022 was het dan zover. In totaal waren er dertig opnamedagen in België. “Die gingen goed, maar het was af en toe behoorlijk zwaar. Het was midden in de zomer; 35 graden, veel stof en een brandende zon”, zegt Joël.
De draaidagen waren soms een uitdaging, zegt Joël. “Normaal gesproken bouw je eerst een scène op met allemaal lampen en daarna komen pas de acteurs op de set. Maar gezien ik in een rolstoel zit, kan dat niet. Ik moest dus al eerder naar de set en daarna moest de opbouw nog beginnen. Dat was soms erg lang wachten.”
“Soms wilde de regisseur mij dingen laten doen, die ik fysiek helemaal niet kan, bijvoorbeeld op blote voeten lopen. Ook had ik eigenlijk een waterscène. Ik moet daarvoor worden ondersteund, omdat ik niet los kan zitten. Uiteindelijk werd er besloten om de scène te vervangen en moest het ter plekke nog worden herschreven.”
Opleiding tot cameraman
Na de opnames van Zomervacht startte Joël met de opleiding Audiovisueel-specialist (cameraman en editor) op het Rijn IJssel College in Arnhem. “De school had hier eerst een hard hoofd in. ‘Kan zo’n gehandicapte jongen wel meedraaien?’, dachten ze. Gelukkig heb ik hen kunnen laten zien wat ik waard ben. Nu zeggen ze zelfs dat ik één van de betere studenten ben.”
“Ik heb een heel goede begeleider. Die zie ik meer dan m’n eigen ouders. Als ik een video maak, dan geef ik mijn begeleider instructies om het statief op te zetten en de camera goed in te stellen. Daarnaast heb ik een hele goede klas die altijd voor me klaarstaat. Het monteren van de video is overigens geen probleem. Dat doe ik al jaren en sowieso ben ik erg goed met de computer.”
Filmwereld inclusiever maken
Op de vraag wat Joël na zijn opleiding zou willen, antwoordt hij: “Ik zit momenteel zo diep in de filmwereld, daar ga ik nooit meer vertrekken. Ik houd enorm van verhalen vertellen, dus na mijn opleiding ga ik me focussen op film en theater. Ik heb me voorgenomen, als missie, om de filmwereld meer inclusief te maken. Dus ik pak alle kansen aan die ik krijg”, aldus Joël.
Op zondag 1 oktober om 15.00 uur wordt Zomervacht voor het eerst vertoond in LUX in Nijmegen. Vanaf donderdag 19 oktober draait de film in allerlei filmhuizen en bioscopen in Nederland.