Bewoners Barentszhuis in Velp moeten gedwongen verhuizen van Siza

Bewoners Barentszhuis in Velp. Foto: Martin Slijper

– Al een week lang hangen er in Velp spandoeken op de balkons van de bewoners van het Barentszhuis aan de Gasthuislaan in Velp. Op de spandoeken staat: “Wij willen niet weg, Siza.”

De bewoners van het Barentszhuis in Velp zijn namelijk boos. Ze kregen onlangs te horen dat ze moeten verhuizen en hun ‘familie’ kwijtraken. Ze beschouwen hun medebewoners daar als hun echte familie waar ze al jaren lang mee in het Barentszhuis samenwonen.

HenkJan

HenkJan werkt overdag in de woongemeenschap Het Dorp in Arnhem, waar hij achter de receptie werkt. Hij komt net thuis in het Barentszhuis en vertelt: “Ik mag nog tot september 2024 hier blijven wonen.” Maar daarna moet hij weg. “We weten nog niet waar we naartoe moeten.” Waarom HenkJan weg moet, weet hij ook niet precies.

Hij denkt dat het met de leeftijd te maken heeft, zo vertelt hij in de lift onderweg naar de andere bewoners. HenkJan kwam bij Siza wonen toen hij pas 19 was en heeft zich onlangs verloofd. Hij is nu 37 en vindt het jammer, maar hij ziet ook wel voordelen. Als hij verhuist naar een andere locatie, komt hij bij leeftijdsgenoten, en dat ziet hij eigenlijk wel zitten. In het Barentszhuis wonen ook veel ouderen.

Tekst gaat verder onder foto

Bewoners Barentszhuis in Velp – Foto: Martin Slijper

Het Barentszhuis

Siza bevestigt dat er de komende tijd veel mensen verplicht moeten verhuizen. Dit geldt voor de helft van alle bewoners van het Barentszhuis in Velp, zo meldt een perswoordvoerder van Siza. Het is nog niet bekend waar de zestien kwetsbare mensen uit het woonzorgcomplex wel kunnen wonen.

Het Barentszhuis van Siza in Velp biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. Op dit moment wonen daar 38 volwassenen in hun eigen appartement verdeeld over 2 verdiepingen.

Bij het Barentszhuis, wat tegenover Landgoed Biljoen ligt, hebben alle bewoners een eigen ruimte. De appartementen hebben een slaapkamer, badkamer en tuin of balkon. Ook zijn er gezamenlijke huiskamers waar bewoners elkaar ontmoeten voor bijvoorbeeld koffie, lunch of avondeten. Er is altijd iemand van de begeleiding aanwezig, dit kan eventueel ook een vrijwilliger zijn.

Thijs

De 33-jarige Thijs heeft een lichamelijke beperking (Spina) en vertelt een heel ander verhaal: “We hebben een aantal weken geleden te horen gekregen dat we verplicht moeten verhuizen. Ik zit hier op mijn plek. We hebben een leuke groep, ik heb een goede klik met medebewoners zoals Marije en Nanneke. En ik wil helemaal niet verhuizen.

Protesteren lijkt geen zin meer te hebben. Het bedrijf Siza lijkt het besluit al genomen te hebben.

Siza: “Al in 2021 is gebleken dat het huishoudboekje niet op orde was, onder andere omdat niet alle cliënten op een passende plek zaten. Daarom is toen een verbeterplan gemaakt. Ook kreeg Siza te maken met hogere energiekosten, een krappe arbeidsmarkt en stijgende bouwkosten. Daarbij komt nog dat Siza te veel gebouwen heeft voor het aantal cliënten. Al deze redenen hebben geleid tot aanscherping van het verbeterplan en een aantal noodzakelijke verhuizingen. Door deze ontwikkeling gaat in de komende tijd een aantal cliënten van het Barentszhuis verhuizen.

Tekst gaat verder onder foto

Barentszhuis in Velp – Foto: Martin Slijper

Spandoeken

Dat bewoners niet blij zijn met Siza werd vorige week al duidelijk toen er ineens spandoeken aan het pand hingen in de Gasthuislaan in Velp. Siza: “In de afgelopen weken is ook gebleken dat dat nog niet gaat zoals we zouden willen. We nemen de signalen die we hierover krijgen, zeer serieus.” De bewoners hopen dat de komende tijd meer duidelijkheid komt.