Mysterie opgelost: ‘Doodskist is terug bij zijn eigenaar’

De sarcofaag in het bushokje. Foto: Julia Kremer

– De sarcofaag die woensdag door drie vriendinnen (12) werd gevonden, is terug bij zijn eigenaar. Dat laat de gemeente Rheden weten. De rechtmatige eigenaar heeft zich vrijdagochtend gemeld.

“De doodskist is terug bij zijn eigenaar”, zegt de gemeente. In overleg met de politie is de sarcofaag teruggegeven aan de eigenaar, een man, die daar heeft uitgelegd waarom de sarcofaag in het bushokje lag.

De man zou de sarcofaag van een buurvrouw hebben gekregen. Hij heeft deze vervolgens in het bushokje neergelegd om te drogen. Het bushokje is namelijk buiten gebruik door werkzaamheden, dus dit leek hem een prima plek voor de doodskist.

Drankenkast

Op sociale media werd flink gespeculeerd over de oorsprong van de sarcofaag: zou die waardevol zijn of belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis? Een specialist op het gebied van kunst- en antiekcriminaliteit zocht het uit. Wat blijkt: het is een beschilderde houten kast, omhuld met gips. Waarschijnlijk is de sarcofaag gebruikt als drankenkast.

Paniek op de klantenservice

Op sociale media maakten mensen zich zorgen over wat er nu met de kast zou gebeuren. Ook heerste er wat ‘paniek’ bij de gemeente door de vele telefoontjes, laat een woordvoerder weten. Mensen waren bang dat de sarcofaag vernietigd zou worden als de eigenaar ‘m niet zou komen ophalen.

Velen boden zich aan om deze dan zelf over nemen, zo ook Museumpark Orientalis in Berg en Dal. De man hintte bij het ophalen van zijn kast al dat hij wel openstaat voor een verkoop, eventueel aan het museum. De gemeente laat dat aan de eigenaar over: “Wij zijn geen marktplaats. Dat is helemaal aan hem.”