Herken je jezelf? Zo spoort de politie veel verdachten op

Geblurde beelden van de mishandeling. Foto: Politie Renkum

– De politie heeft de weg naar sociale media inmiddels goed gevonden. Zo houdt de politie mensen op de hoogte van incidenten of duikelen online rechtmatige eigenaren van gestolen spullen op. Maar ook gebruikt de politie het meer dan ooit om verdachten op te sporen. Maar mag dat zomaar, een verdachte aan de online schandpaal nagelen?

‘Herken jij jezelf? Meld je dan’, luidt de oproep van die berichten. Volgens Politie Oost-Nederland is daar nog nooit zoveel gebruik van gemaakt als dit jaar.

En met redelijk succes: “We hebben 54 verdachten opgeroepen om zich bij ons te melden, 36 daarvan hebben zich ook daadwerkelijk gemeld of zijn herkend door iemand in hun omgeving.”

De oproepen hebben dus zin volgens de politie: “Daarbij zien we dat verdachten die zich komen melden, dit vaak al snel na het plaatsen van de oproep doen”, laat woordvoerder Sanne Seubers weten.

Wanneer worden beelden gedeeld?

Ondanks het succes wordt niet zomaar elke verdachte op sociale media gezet. De privacy van verdachten wordt daarmee namelijk flink geschonden. De politie heeft daarom eerst toestemming nodig van ‘een hogere macht’. Dat is het Openbaar Ministerie (OM).

Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.

Wanneer en wat er gedeeld mag worden op sociale media, maar ook in programma’s zoals Plaats Delict, wordt bepaald door onder andere het OM. De oproep mag alleen gebruikt worden voor ‘het opsporen en het achterhalen van de identiteit van verdachten’, legt het OM uit.

Een officier van justitie zoekt uit of er geen enkele andere manier is om de identiteit te achterhalen. Zo niet, dan beslist deze of het schenden van de privacy van de verdachte het waard is. Daarvoor wordt gekeken naar wat de verdachte nu eigenlijk heeft gedaan. Als dat zo is, dan pas worden de beelden gedeeld door de politie.

Herken jij jezelf?

Maar zelfs dan worden verdachten niet meteen herkenbaar in beeld gebracht. “Vooral niet als het gaat om minderjarigen. Ook wordt dit niet gedaan bij minder ernstige strafbare feiten, zoals een ‘gelegenheidsdiefstal’ van bijvoorbeeld een portemonnee of een telefoon die iemand per ongelijk bij de kassa van een winkel laat liggen”, legt Ivo Evers van het OM uit.

Beelden worden dan eerst geblurd gedeeld op sociale media met de vraag: ‘Herken jij jezelf? Meld je dan.’

Als zij niet binnen, bijvoorbeeld, een week bij de politie aankloppen, worden de beelden alsnog gedeeld op Plaats Delict. Dan pas wordt de verdachte volledig herkenbaar in beeld gebracht.