Het water is gezakt, het veerpontje tussen Dieren en Olburgen vaart weer

Hoog water bij het veerpontje tussen Dieren en Olburgen. Foto: Martin Slijper

– De veerpont tussen Dieren en Olburgen gaat na zeven dagen weer varen. Door de hoge stand van het water in de IJssel was de veerpont tijdelijk uit de vaart. Sinds maandag 27 november om 6.30 uur is de veerpont weer in de vaart.

De waterstand van de IJssel is inmiddels weer een paar centimeter gezakt. Hierdoor kan de veerpont weer aanleggen op de veerstoep, aldus Roland Jansen van veerdienst ‘Steeds Voorwaarts’.

Een week geleden stond het water heel hoog. In Dieren stond het op 8.99 meter boven NAP volgens Rijkswaterstaat. Het was in drie dagen twee meter gestegen. In de zomer staat het water meestal op 5.50 meter. Wanneer het onder de vier meter komt is er te weinig water en komt ook de scheepsvaart in het gevaar.

Met name scholieren maken regelmatig gebruik van de veerpont. Toeristen die vaak een fietstocht maken langs de IJssel en over de Posbank kunnen dan via Brummen of Doesburg fietsen. Wie van Olburgen via Doesburg naar Dieren wil (en visa versa) moet al gauw 12 km om fietsen. Op de website Veerpont-dieren.nl staan de tijden vermeld wanneer de pont normaal vaart.