Gemeente grijpt in op beruchte rotonde in Velp

Oudere vrouw gewond na val met fiets op rotonde. Foto: Martin Slijper

– Gemeente Rheden gaat naar aanleiding van tientallen ongelukken en raadsvragen van de PvdA de beruchte rotonde aan de Arnhemsestraatweg in Velp aanpassen. De gemeente laat dit najaar een waarschuwingsmarkering in de vorm van driehoekjes op het wegdek plaatsen, zo blijkt uit antwoorden van vragen van de PvdA aan de gemeente.

De gemeente heeft de rotonde vijf jaar geleden gecreëerd om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar dat blijkt juist averechts gewerkt te hebben. Veel omwonenden maken zich nog steeds zorgen dat het een keer goed mis gaat op de beruchte rotonde aan de Arnhemsestraatweg in Velp. De PvdA had dit ook in de gaten en stelde vragen aan de raad over de onveiligheid op de rotonde.

De beruchte rotonde op de hoek van de Arnhemsestraatweg, Nordlaan en de Daalhuizerweg is ooit aangelegd vanwege de ‘veiligheid‘ en ‘doorstroming‘ van het verkeer. De doorstroming is wel verbeterd maar de verkeersveiligheid is nog ver te zoeken. Of de driehoekjes op het asfalt afdoende zijn om de rotonde weer veilig te maken zal moeten blijken.

Rotonde Velp hotspot nr1.

Begin deze maand kreeg de PvdA antwoord op de gestelde vragen. Uit een verkeersonveiligheidsrapportage van BLIQ blijkt dat er sprake is van een groeiend aantal onveilige situaties, onder andere op de rotonde Nordlaan in Velp en de Kanaalweg in Dieren. De rotonde Nordlaan in Velp staat zelfs op nr. 1 in de top tien van ongevallen in de gemeente Rheden.

Uit een brief van BLIQ blijkt dat er al een keer verbeterpunten zijn aangebracht na de oplevering van de rotonde in 2018. Het ging toen om “het toevoegen en verlengen van scheidingsbanden tussen de fietsstrook en de rijbaan op de rotonde zelf. En het laten uitbuigen van een tweerichtingen fietspad dat op de rotonde uitkomt.

Tekst gaat verder onder foto

Waarschuwingsmarkering rotonde Velp – Foto: Rheden

Waarschuwingsmarkering op het wegdek

Volgens de gemeente Rheden is het niet nodig om nog eens kritisch naar de veiligheid te kijken. Maar “gelet op de aard en locatie van de ongevallen gaan we nog twee extra aanduidingen plaatsen voor verkeer op de Arnhemsestraatweg dat de rotonde nadert. Dit in de vorm van waarschuwingsmarkering op het wegdek (zoals deze ook bij andere rotondes in Velp liggen).

Uit navraag bij omwonenden blijkt dat er weinig vertrouwen is in de extra markeringen op de weg. “De tijd zal het leren“, zo vertelt een buurtbewoner. Een andere bewoner laat weten weinig vertrouwen te hebben. “Laat ze maar eens een dagje komen kijken wat hier allemaal mis gaat. Driehoekjes gaan de ongevallen echt niet oplossen.

Zie ook: Wanneer valt de eerste dode op de beruchte rotonde in Velp?

Kanaalweg

Daarnaast stelde PvdA ook vragen over de Kanaalweg in Dieren. De PvdA zou ook daar graag zien dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd. De partij is bezorgd over de fietsoversteken op de Kanaalweg bij de Broekdijk en de Kappersweg.

Rheden laat weten dat het actief lid is van de projectgroep proces ‘Koersnota Wegennet Eerbeek-Loenen’ en mee mag denken over de verbetering van de verkeersveiligheid. De Provincie Gelderland geeft dit najaar meer duidelijkheid over het proces daarvan. Dit is ook na te lezen op Eerbeekloenen2030.nl.

Zie ook: Drie ongelukken achter elkaar op rotonde Arnhemsestraatweg in Velp.