Stilte- of rustgebieden? Dit zijn de regels in de natuur

Wandelen in de natuur
Wandelen in de natuur

ARNHEM – Wandelaars die met hun hond een rustgebied voor wild in banjeren, het gebeurt best vaak als we boswachters mogen geloven. Maar wat zijn nou precies rustgebieden? En wat is het verschil met een ‘gewoon’ natuurgebied en een stiltegebied? We zetten het eens op een rij.

Natuurgebieden hebben we in Nederland aan alle kanten. In totaal telt ons land grofweg 950.000 hectare beschermd natuurgebied, goed voor ongeveer een kwart van het totale oppervlak van ons land. Die natuur is eigendom van of in beheer bij tientallen verschillende organisaties en nog veel meer particuliere grondbezitters. Die bepalen veelal zelf waar en wanneer je er mag wandelen.

In Gelderland beheert Staatsbosbeheer bijna 31.000 hectare natuur, vooral op de Veluwe. Die natuur is grotendeels vrij toegankelijk, maar er gelden wel regels. De meeste bieden zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Bezoekers moeten vrijwel overal op de aangewezen paden blijven. Honden mogen alleen los als er een aangewezen losloopgebied is.

Stilte!

Naast natuurgebieden zijn er ook stiltegebieden, al overlappen die gebieden meestal. In Nederland is 650.000 hectare natuur aangewezen als stiltegebied, waaronder bijvoorbeeld de Waddenzee. Het is de bedoeling dat flora, fauna én recreanten hier tot rust komen. Stiltegebieden zijn vaak net als natuurgebieden toegankelijk, maar lawaaiige activiteiten zijn er uit den boze. De noordelijke Veluwe, de Veluwezoom en natuurgebied Rijnstrangen bij Zevenaar zijn bekende stiltegebieden.

Rust!

En dan zijn er dus nog rustgebieden. Dat zijn gebieden waar flora en fauna het voor het zeggen hebben en recreanten dus niet welkom zijn. “Maar er zijn dus stelselmatig mensen die daar rondstruinen terwijl ze daar niks te zoeken hebben”, zegt boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer. Er zijn volgens hem zelfs mensen die op eigen houtje wildcamera’s plaatsen in rustgebieden.

Rustgebieden zijn vrijwel altijd te herkennen aan paden die met een slagboom zijn afgesloten. Ook staan er overal bordjes met ‘verboden toegang’ erop. “Die bordjes en slagbomen kan je niet missen”, zegt Jansen. De boete bij een overtreding loopt op tot 100 euro.

Bekijk hier hoe de boswachter mensen in het rustgebied betrapt: