Restaurants nog druk met kerstvoorbereiding, sommige bezorgen thuis

In deze keuken wordt nog hard gewerkt. Foto: Omroep Gelderland

– In de Gelderse supermarken is het dit weekend erg druk. Niet alleen de thuiskoks bereiden zich voor op de kerstdagen, ook het horecapersoneel trekt een eindsprint. Naast de voorbereidingen voor heel veel gangen, het uitwerken van menu’s en klaarmaken van gerechten die klanten thuis kunnen opwarmen, moeten natuurlijk ook nog de tafels worden gedekt.

Bij restaurant Fortvier in Arnhem pakken ze het groots aan: ”Dit jaar pakken we uit met extra versieringen, een mooie inrichting en livemuziek.”

Een ander deel van de restaurants, zo’n veertig procent, kiest er dit jaar voor om dicht te blijven door hoge kosten en personeelstekorten. Dat ziet eigenaar Sander Wind niet zitten: ”We willen er ook juist nu voor onze klanten zijn.” Dat betekent wel alle hens aan dek. ”De kunst zit in een goede voorbereiding. Daar zijn wij natuurlijk beter in dan mensen thuis”, lacht chefkok Wouter Viëtor.

Kerstdiner thuisbezorgd

Ook bij het Velpse restaurant De Watermolen zijn ze druk met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Dat vindt dit jaar niet plaats in het restaurant, maar bij de gasten thuis. Eigenaar Raymond Kluit: ”We gaan ook dit jaar weer alleen bezorgen met kerst. Vorig jaar hadden we zo’n duizend klanten, dit jaar gaan we weer die kant op.”

Belangrijke reden voor het succes is volgens Kluit dat het voor de mensen thuis gemakkelijk klaar te maken is. Ook zorgt het voor een grotere omzet. ”We zijn niet beperkt tot het aantal stoelen in het restaurant.”

Minder stress

Al betekent het alsnog hard werken voor het horecapersoneel en zeker geen rustige dagen. ”Een paar dagen van tevoren beginnen we met de praktische werkzaamheden en met het koken. Dat doen we met zo’n tien man, waaronder onder zes koks. Op zondag bezorgen we de eerste diners aan huis, eerste en tweede kerstdag de rest.”

Eindsprint

Restauranteigenaar Wind uit Arnhem is ook regiovoorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland en ziet dat collega’s in de provincie er zin in hebben dit jaar. ”Veel restaurants zitten vol. Ik zie wel degelijk behoefte van de consument om met kerst uit eten te gaan. Ook al is het landelijke beeld anders.” En dat betekent een eindsprint trekken: ”Tijdens de dagen zelf hebben we geen stress. We werken met menu’s en iedereen krijgt hetzelfde. Dat zorgt er juist voor dat we meer aandacht aan de klant kunnen besteden.”