Veilig en feestelijk het nieuwe jaar in

Vuurwerk. Foto: Pixabay

– De gemeente Rheden heeft samen met politie, brandweer en toezichthouders afspraken gemaakt om de overlast en schade rondom oud en nieuw te beperken. Zodat de jaarwisseling een leuk feest kan zijn en kan blijven.

De gemeente verwijdert losse materialen en sluit ruim voor oudejaarsdag afvalbakken en hondenpoepbakken af. En rond scholen en voetbalkooien worden vuurwerkvrije zones ingesteld. En de politie, de omgevingsdienst en het handhavingsteam van de gemeente houden weer toezicht op opslag, verkoop en gebruik van (illegaal) vuurwerk.

Carbidschieten

Op oudejaarsdag mag er vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken tot 02.00 uur. Carbidschieten is onder een aantal voorwaarden buiten de bebouwde kom toegestaan op privéterrein tussen 10.00 en 18.00 uur. De politie en het handhavingsteam van de gemeente controleren hierop.

Het jaar loopt ten einde en dat betekent dat de feestdagen er weer aan komen. Voor sommige mensen betekent dat ook het afsteken van vuurwerk maar dat is niet voor iedereen een feest. Doe het daarom volgens de regels en zo dat anderen er geen last van hebben en dat het bovendien geen schade veroorzaakt. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het ook écht feestdagen zijn“, aldus burgemeester Carol van Eert.

Nieuwjaarsduik

En dit jaar wordt er ook een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Niet in het koude buitenwater van bijvoorbeeld de IJssel of het openluchtbad in Rheden. Maar in het Biljoenbad in Velp. Alleen voor de kinderen is de toegang gratis.

Samen afsteken ……. samen opruimen

Woensdag 3 januari 2024 houdt de gemeente Rheden de jaarlijkse actie ‘Samen afsteken …….Samen opruimen’. Inwoners kunnen dan samen het vuurwerkafval opruimen. Wie meedoet krijgt tevens een waardebon. Elke volle vuilniszak met vuurwerkafval is goed voor een waardebon bij de plaatselijke bakker. In 2023 leverden inwoners bijna 300 volle vuilniszakken in bij een van de inzamelpunten.

Nieuwjaarsreceptie

De gemeente Rheden houdt haar nieuwjaarsreceptie op maandag 8 januari 2024 vanaf 19.30 uur in het kerkgebouw Oude Jan aan de Kerkstraat 56 in Velp.

De nieuwjaarsreceptie wordt elk jaar in een ander dorp gehouden met een ander thema. Dit jaar is het thema is ‘Je bent jong en gelooft in jezelf!’. De receptie begint om 19.30 uur en om 20.00 uur houdt burgemeester Carol van Eert zijn nieuwjaarstoespraak. Als dorpswethouder van Velp vult Ronald ter Hoeven het programma verder in met het thema ‘Je bent jong en gelooft in jezelf’.