ARNHEM – Tijdens een wandeling of fietstocht zie je soms in een flits een hert voorbijschieten. Maar was het nou een edelhert, damhert of ree? Hertenspecialist Bas Worm van Vereniging het Edelhert weet er alles van.
Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten, maar het gewei en de billen geven het duidelijkst weer met wat voor hertachtige je van doen hebt.
In onderstaande video zie je belangrijke kenmerken:
Het gewei
Had het hert dat je zag een gewei? Dan was het een mannetje. ”Bij alle drie de hertensoorten geldt dat alleen de mannetjes een gewei hebben”, zegt Bas Worm. “Edelherten hebben het grootste gewei, dan de damherten en dan de reeën.”
Had het dier geen gewei? Dan is de herkenning wat moeilijker. Het kan een mannetje zijn dat zijn gewei verloren heeft, maar het kan ook een vrouwtje of een jong dier zijn. Gelukkig kunnen we dan op de billen, de vacht en de grootte letten.
De vacht
De kleur van de vacht kan ook een aanwijzing zijn. Worm: “Edelherten hebben altijd een roodbruine vacht in de zomer. In de winter hebben ze een grijsbruine vacht. Bij de damherten kennen we twee kleurvarianten. Op de Veluwe vinden we vrijwel alleen de variant met een zwarte of donkerbruine vacht.”
“In hertenparken vind je de gevlekte variant: bruin met witte vlekken. Bij edelherten zie je soms ook van die vlekken, maar die zijn dan minder opvallend dan die van de damherten.”, aldus Worm. Hij vervolgt: “Reeën zijn vrijwel altijd egaal bruin, maar er komen ook vrij regelmatig zwartgekleurde exemplaren voor.”
De grootte
“Naast de kleur van de vacht, de vorm van het gewei en het gedrag is ook de grootte belangrijk. Maar ja, pas als je ze naast elkaar ziet, zijn die verschillen het duidelijkst. Een ree weegt 15 tot 25 kilo, een damhert 35 tot 100 kilo en een edelhert 80 tot 200 kilo.”